Furia a fost subiectul unor studii, rezultatele fiind uimitoare, scrie BBC.
Presiunea de a fi pozitiv nu a fost niciodată mai mare. Acum puteți angaja un expert în fericire, puteți să vă antrenați în "mindfulness" sau să căutați satisfacție interioară printr-o aplicație. Optimismul este predat în școlile britanice. Între timp, "indicele fericirii" a devenit un indicator al bunăstării naționale pentru a rivaliza PIB-ul.
Sentimentele noastre sunt adaptative: furia, tristețea și pesimismul au evoluat pentru a servi funcții utile și pentru a ne ajuta să prosperăm. Fondatorul Amazonului este renumit pentru izbucnirile sale furioase. Nu l-au oprit din construirea unei companii de 300 de miliarde dolari.
Studiu din 2009
În 2009, Matthijs Baas de la Universitatea din Amsterdam a recrutat un grup de elevi dispuși să devină furioși în numele științei. Jumătate dintre studenți au fost rugați să-și amintească ceva care i-a iritat și să scrie un scurt eseu despre subiect. Cealaltă jumătate a grupului a fost dispusă să devină tristă. Apoi, cele două echipe au fost testate într-un joc. Aveau 16 minute la dispoziție să se gândească la cât mai multe posibilități de îmbunătățire a educației. După cum se aștepta Baas, echipa furioasă a produs mai multe idei. Contribuțiile lor au fost și mai originale, repetate de mai puțin de 1% din participanții la studiu.
Voluntarii furioși au fost mai buni în momentele de inovație întâmplătoare sau așa-numitele „gândiri nestructurate". „Furia pregătește cu adevărat organismul să mobilizeze resurse - vă spune că situația în care vă aflați este rea și vă oferă un impuls energic pentru a vă scoate din ea", spune Baas.
Studiu din 2010
Apoi, în 2010, o echipă de oameni de știință a decis să aprofundeze subiectul. Ei au intervievat un grup de 644 de pacienți cu boală coronariană pentru a determina nivelul lor de furie. Pe parcursul studiului, 20% au prezentat un eveniment cardiac major și 9% au murit. Inițial, se părea că atât mânia, cât și supărarea au sporit probabilitatea unui atac de cord. Dar, după ce au controlat alți factori, cercetătorii au realizat că furia nu a avut niciun impact - în timp ce suprimarea ei a crescut șansele de a avea un atac de cord de aproape trei ori. Alte studii au arătat că suprimarea furiei poate duce la hipertensiune arterială cronică. Și nu toate avantajele sunt fizice: furia poate ajuta și la negociere. Un punct de atracție major pentru agresiune este descoperirea că cineva nu vă apreciază interesele în mod suficient. Implicarea costurilor - amenințarea cu violența fizică - și retragerea beneficiilor - loialitate, prietenie sau bani - pentru ai ajuta să-și vadă greșelile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu