Furnicile au o abilitate specială care ar putea chiar salva vieți. Iată ce au descoperit experții francezi în timpul unei cercetări care au implicat trei colonii de insecte ”antrenate”.
Este posibil să antrenăm furnicile să recunoască semnele uneia dintre cele mai înfricoșătoare patologii care afectează oamenii? Aparent răspunsul este afirmativ și este o descoperire care s-ar putea dovedi a fi de o importanță primordială pentru a permite, acționând cu promptitudine, salvarea multor vieți omenești, potrivit unui articol publicat de Tag24.
Conform a ceea ce a reieșit dintr-o cercetare efectuată cu trei colonii de insecte de către o echipă de experți din Paris, furnicile ar fi capabile să identifice cancerul ”adulmecând” mirosul acestuia. Pentru a ajunge la acest rezultat, oamenii de știință au ales exemplare colectate în pădurea franceză Ermenonville și pe care apoi le-au antrenat să identifice boala, din urina umană, prin miros.
Înainte de a începe cercetările propriu-zise, au fost efectuate o serie de teste care au permis echipei conduse de profesorul Patrizia d'Ettorre de la Universitatea Sorbona să constate că furnicile vor fi echipate cu capacitatea de a identifica celulele canceroase umane crescute în laborator.
Antrenamentul a implicat trei colonii, care, pas cu pas, au ”învățat” să asocieze în schimbul unei recompense mirosul de tumori. De fapt, după cum a explicat echipa, este o caracteristică a unor celule canceroase că au compuși organici volatili specifici și acest lucru dă naștere la mirosul pe care furnicile au fost obișnuite să-l adulmece.
Oamenii de știință au explicat că aceste insecte sunt caracterizate de ”un simț al mirosului rafinat” și, prin urmare, ”pot fi antrenate ușor și rapid cu condiționare olfactivă”.
Urina șoarecilor xenogrefați cu țesut tumoral derivat de la pacient a fost folosită ca stimul, pentru a demonstra,”că furnicile individuale pot învăța să distingă mirosul șoarecilor sănătoși de cel al șoarecilor purtători de tumori”.
În timpul fiecărui test, a fost evaluat comportamentul fiecărei furnici individuale, iar rezultatele lasă puțin loc de îndoială: după antrenament, furnicile din colonii au petrecut cu 20% mai mult timp, în medie, în vecinătatea mirosului ”învățat” față de stimuli diferiți.
Toate rezultatele studiului au fost dezvăluite în ultimele ore într-un articol publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.
”Analizele chimice au confirmat că prezența tumorii a schimbat mirosul urinei, susținând rezultatele comportamentale”. Prin urmare, confirmarea este clară: ”Furnicile – a concluzionat echipa – detectează în mod fiabil semnalele tumorale în urina șoarecilor și au potențialul de a acționa ca biodetectori de cancer eficienți și rentabili”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News