Furnizorii trag un semnal de alarmă cu privire la deconturile pe care statul român nu le-a efectuat în baza Legii 259/2021, ce prevede compensarea și plafonarea facturilor la energie electrică și gaze naturale.
Membrii Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER) susțin că la aproape patru luni, de la intrarea în vigoare a Legii 259/2021, ce prevede plafonarea și compensarea facturilor la energie, nu și-au primit banii cheltuiți cu măsurile ce au venit în sprijinul consumatorilor de energie electrică și gaze naturale, potrivit unui comunicat al AFEER, notează Agerpres. Este vorba de sute de milioane de euro pe care furnizorii i-au cheltuit, ”majoritatea din credite bancare”, fără să îi primească înapoi de la stat.
”Membrii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România - AFEER îşi exprimă îngrijorarea că, nici până acum, la aproape patru luni de la adoptarea legislaţiei şi emiterea primelor facturi, nu au primit înapoi banii cheltuiţi cu plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale. Mai mult, prin noul Ordin comun al miniştrilor Muncii, Energiei şi Finanţelor privind decontarea facturilor, se prelungeşte nejustificat termenul de rambursare a sumelor cheltuite de furnizori, spre limite absolut insuportabile”, se arată în comunicatul AFEER.
Totodată, reprezentanții furnizorilor atrag atenția cu fermitate că ”riscul de a intra în insolvenţă sau chiar faliment creşte exponenţial cu timpul în care statul nu decontează cheltuielile făcute de către furnizori. Mai mult, un eventual blocaj financiar în plină iarnă ar fi devastator pentru siguranţa sistemului energetic naţional. Cu mici excepţii, care nu totalizează mai mult de 0,1% din piaţa de energie, companiile nu au primit niciun ban, deşi facturile cu plafonările şi compensările cuvenite consumatorilor au început să fie emise din noiembrie 2021. Până acum, subvenţiile prin plafonarea şi compensarea preţurilor la energie, legiferate de autorităţi, au fost suportate din banii furnizorilor, inclusiv din bani împrumutaţi. Nu este nici rolul, nici expertiza companiilor să facă protecţie socială. Acesta este rolul statului”, a afirmat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.
Potrivit Art 7. din Legea 259/2021, decontul se face raportat la prețul mediu de achiziție al gazului în baza facturilor din luna respectivă, plafonul maxim fiind de 250 de lei/MWh, la gazele naturale, respectiv, 525 de lei/MWh, la energia electrică. Mai mult, calculul privind diferențele de preț prevăzute se realizează de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în termen de 30 de zile de la data depunerii de către furnizori a documentelor justificative. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va transmite aceste calcule și verificările aferente către Ministerul Energiei, iar acesta efectuează plata către furnizori în termen de 5 zile de la data primirii documentelor.
”Prin noul Ordin comun 183/112/173 din 2022 al miniştrilor Muncii, Energiei şi Finanţelor se prelungeşte arbitrar termenul de decontare al facturilor. Potrivit noului Ordin, toţi furnizorii trebuie să refacă aproape toată documentaţia pentru decontarea cheltuielilor făcute cu plafonarea şi compensarea facturilor. Acest lucru implică un nou efort operaţional şi prelungeşte termenul de rambursare a cheltuielilor furnizorilor spre sfârşitul perioadei de aplicare a schemei de subvenţionare a consumatorilor, 31 martie 2022. Vorbim de sute de milioane de euro pe care furnizorii i-au cheltuit, majoritatea din credite bancare, fără să îi primească înapoi de la stat. Această situaţie nu mai poate continua! Şi nu pentru că nu mai vor furnizorii, ci pentru că nu mai pot”, declară Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News