Mai mulți bărbați au dat în județul Alba o spargere care s-a soldat cu un prejudiciu de 600.000 de lei.
Câțiva spărgători de case au dat, probabil, unul dintre cele mai profitabile jafuri din Alba, din ultimii 10 ani. Ținta vizată a fost casa patronului Elis Pavaje, Elisiu Goța, supranumit ”regele pavelelor”, scrie Alba24.
Spargerea a avut loc în 2015, în noaptea de 25 ianuarie, iar cei care au prădat casa patronului Elis Pavaje au plecat cu suma de 600.000 de lei, un prejudiciu enorm.
Abia în luna martie a anului 2021, cei care au dat spargerea au fost condamnați de prima instanță de magistrații Tribunalului Alba. Apelul, venit din ambele părți ale procesului, din partea făptașilor și din partea procurorilor, a fost înregistrat pe 29 iulie, pe rolul Curții de Apel Alba Iulia.
Motivarea instanței a fost făcută publică în aceeași perioadă, descriind modul de operare al spărgătorilor.
Se pare că bărbații au primit un pont că în casa familiei Goța s-ar afla sume importante de bani, dar și bijuterii. În intervalul de timp în care aceștia au acționat, soții, proprietari ai locuinței, erau plecați din țară pentru 19 zile. Făptuitorii s-au deplasat cu o mașină pe raza localității Petrești (Sebeș), iar un bărbat, șoferul grupului, a rămas în mașină pentru a asigura scăparea. Unul dintre hoți a tăiat un cablu de alimentare de pe un stâlp, ce ducea spre casă, apoi cu toții s-au ocupat de sistemul de alarmă.
Odată ce au sărit gardul, s-au activat senzorii de mișcare ai locuinței, însă aceștia s-au mișcat rapid. Au pătruns în imobil prin spate, accesând o ușă de termopan, apoi au distrus sistemul de alarmă din interior.
În motivarea instanței se enumeră obiectele furate.
”- din dressingul dormitorului, dintr-un dulap, suma de 30.000 euro, legați cu elastic, sumă compusă din bancnote cu cupiura de 500, 200, 100 și 50 euro;
– dintr-o cutie de carton pentru pantofi, aflată în zona inferioară a aceluiași dulap (dressing), suma de 100.000 lei, banii care au aparținut nepoților lor, de la nunta acestora;
– dintr-un sertar al noptierei aceluiași dormitor suma de 40.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 200 lei;
– dintr-o cutie metalică aflată în coșul de rufe (într-un săculeț de pânză) din baia aceluiași dormitor, suma de 200.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 500 lei și suma de 20.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 100 lei, precum și aproximativ suma de 5.000 euro;
– din seiful situat în dulapul din același dormitor, suma de 1.000 euro. Despre acest seif persoanele vătămate declară că seiful se afla în dulapul dormitorului lor, nu era fixat de dulap, iar cheile acestui seif se aflau în interiorul aceluiași dulap, într-o cutie, puse într-un plic, declarând totodată că pe lângă aceea sumă de bani în acel seif se mai aflau carduri bancare – cu codurile pin aferente, acestea fiind găsite în seif împreună cu suma de 300 euro;
– din interiorul living-ului, dintr-un dulăpior, mai multe bijuterii din aur care se aflau depozitate în cutiile speciale ale acestora, bijuteriile sustrase cântărind aproximativ 300 grame. Aceste bijuterii sustrase sunt: 4 brățări din aur, 5 inele de damă, 3 perechi de cercei cu pietre semiprețioase și patru lănțișoare din aur;
– 2 ceasuri de mână, de damă, care nu erau de valoare și care erau prevăzute cu brățări metalice, unul auriu, iar celălalt argintiu, unul dintrea aceste ceasuri fiind marca „GUESS”. Aceste ceasuri se aflau la un loc cu bijuteriile sustrase;
– un binoclu marca TROPHY XLT.
Astfel prejudiciul inițial a fost stabilit la o valoare de aproximativ 569.000 lei, calculându-se gramul de aur la 160 lei/1gram (an 2015 – 300gr. X 160Lei=48.000Lei), 1 euro la 4,48 lei (curs BNR la 26.01.2015 – 36.000 euro x 4,48=161.280 lei) și fără a fi evaluate cele două ceasuri și binoclul sustrase”, scrie în motivare.
Banii luați din imobilul patronului Elis Pavaje s-au împărțit între cei care au dat spargerea, o sumă fiind atribuită și persoanei care le-a dat pontul. Ca să evite bănuielile, banii au fost investiți în bunuri imobiliare sau autoturisme, iar alte sume au fost puse „la saltea”. Astfel, ancheta a fost destul de complicată.
Pentru a-i prinde pe bărbați și a-i trimite în judecată, anchetatorii au avut declarațiile a doi martori cu identitate protejată, dar au și apelat la ascultarea telefonului unuia dintre bărbați. Au mai fost folosite în instanță documente care atestau situația financiară a jefuitorilor, din care reieșea faptul că aceștia nu puteau dovedi sursa de unde proveneau banii. Inițial bărbații au fost trimiși în judecată pentru infracțiunea de spălare de bani.
Doi dintre făptași au primit sentința de închisoare cu suspendare, iar alți doi bărbați la închisoare cu executare, dar aceștia erau recidiviști. F. I. a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 4 ani. R. C. a primit 2 ani şi 8 luni, tot cu suspendare sub supraveghere pe un termen de trei ani. Alţi doi bărbaţi au fost condamnaţi cu executare, motivul principal fiind acela că sunt recidivişti. H. D. a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 5 luni de închisoare, în acest dosar el primind 4 ani şi 9 luni după gratii. A. M., cel de-al patrulea bărbat implicat, a primit 3 ani şi 10 luni, tot în regim de detenţie.
În urma acțiunii civile, inculpații sunt obligați la plata unor daune materiale de 462.800 lei.
Dosarul a ajuns în urma apelului pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia. Primul termen va fi judecat pe 10 noiembrie 2021.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News