Într-o discuţie despre frauda de la BRD Pensii, jurnalistul Val Vâlcu atrage atenţia că grupul Societe Generale nu este la prima păţanie şi că vina aparţine băncii, nu statului român. Acesta a avertizat şi că sistemul clasic al pensiilor, cel aplicat şi în România, nu va mai funcţiona mult timp.
”BRD Societe Generale a mai avut o pagubă de vreo 5 miliarde de euro, au încercat să o dea pe brokerul care opera acela conturi (n.r. Jerome Kerviel, în 2008). După un lung şir de procese, justiţia a decis că e din vina Societe Generale, că nu au supravegheat, nu au luat măsurile de siguranţă necesare. De unde voia să îi împută brokerului alea 4-5 miliarde, a rămas că el e dator băncii cu un milion”, a precizat Val Vâlcu la B1 TV, în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac.
În Paris, un angajat al băncii, Jerome Kerviel, folosind tranzacții fictive, a dat o gaură de 7 miliarde de euro, în 2008, potrivit Reuters.
Presa financiară scria la acel moment că supravegherea a lipsit, Kerviel fiind lăsat de capul lui ani la rând și validând el însuși câștigurile fictive ale filialei. Traderul opera excesiv cu bani cash, derulând operațiuni care au stârnit nedumerirea instituțiilor europene de control, dar nu au fost luate în seamă de multinațională.
Mai multe semnale de alarmă au fost ignorate de șefii lui Kerviel din divizia în care opera și de la centru, care s-a bucurat, probabil să noteze profiturile, cum spuneam, fictive, declarate de autorii fraudei (Kerviel a susținut permanent că este doar un țap ispășitor, iar mai mulți colegi operau în același fel, potrivit computerworld.com). CITEŞTE MAI MULTE AICI
"Acum cinci ani am fost chemat la Guvern, eu şi liderii de la Pro Universitar, de puterea de la acea vreme, să ne întrebe dacă nu suntem dispuşi să gospodărim Pilonul II. Nu avem priceperea. Un om important din Guvern ne-a atras atenţia că acolo, cei care diriguiesc banii ăştia, au nişte avantaje mari", a intervenit Anton Hadăr, preşedintele Alma Mater.
"Statul nu are cum să intervină. Sunt normele interne ale băncii, ale acestor societăţi de administrare. Nu putea să stea un poliţist la uşă să spună că a furat o cucoană 23 de milioane. Dacă banca nu este atentă, dacă banca nu urmăreşte, risipeşte banii, statul ce să facă? Să păzească în locul lor? În cazul furtului, primul care trebuie să reproşeze e banca. Nu vine statul să stea în locul meu să vadă dacă într-o afacere m-a păcălit cineva. Ei acoperă prejudiciul, dar dacă era ca în Franţa, 5 miliarde?", a mai spus Val Vâlcu. CITEŞTE MAI MULTE DESPRE FRAUDA DE LA BRD PENSII AICI
"Sistemul Bismarck nu prea mai funcţionează. Cei care suntem acum la muncă plătim pensiile celor care au muncit acum 20 de ani. Fiind piramida inversă, sunt mai puţini acum decât acum 20 de ani, vin şi decreţeii. Sistemul Bismarck simplu nu va putea rezolva situaţia, orice am face. Fiecare ar trebui să îşi mai pună un ban deoparte. România nu se capitalizează bursier. Da, sunt riscuri, dar pui acolo 1000 lei, vezi cum cresc, cum scad. Au fost fonduri de investiţii. Unele au furat pe faţă, au dat ţeapă, altele plătesc şi azi dobânzi. Dacă stai cu frică de toţi, nu te mai plânge", a concluzionat Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu