Preşedintele Institutului Național de Statistică, Vergiliu Voineagu, a ieșit public miercuri, într-o conferinţă de presă, după ce purtătorul său de cuvânt anunțase sâmbătă că nu e necesară declararea CNP la recensământ. Funcționarul a fost demis, dar asta nu explică de ce a așteptat Voineagu patru zile ca să-și instruiască recenzorii, fie și prin televizor, ca în 1989, când se dirijau unitățile militare din Studioul 4.
Nu pot să cred că atît durează o acțiune extrem de simplă (unul a dat un anunț greșit/trebuie anulat efectul, printr-un alt anunț, eventual și o demitere ). Totul se putea duce la capăt în patru ore. Mai degrabă, aș accepta că s-au sucit autoritățile și a fost pedepsit un țap ispășitor, pentru cele 5 milioane de formulare necompletate. Dar, asta înseamnă că acțiunile INS au loc la comandă politică, ceea ce e grav. Chiar dacă nu se vede, acum, motivul, ipoteza rămâne valabilă.
Să spunem că nu a fost un ordin de sus, de tipul: adunați CNP-urile. Ok, dar atunci e vorba de prostie pură. Și într-un caz și în altul, așa zisa creștere economică de zero virgulă ceva devine egală cu zero. Foarte bine se poate ca România să nu fi ieșit din recesiune, ci ,dimpotrivă, s-o fi luat și mai tare în jos.
Instituția care s-a compromis atât de vizibil este și cea care stabilește nivelul PIB-ului. Fie minte, la comandă politică, fie habar n-are. Pot să-l mai cred pe Voineagu când mă anunță care e PIB-ul, când am văzut cum a gestionat recensământul? Poate o să revină, peste patru ani, și mă va informa că economia lui Boc era la minus zero și ceva. Bine măcar că, atunci, n-o să-l poată demite pe ”vinovat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News