Furtuna DANA a omorât 140 de oameni în Spania. Elena Mateescu, șefa ANM, a explicat cum s-a ajuns la acest dezastru

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie a explicat fenomenul meteorologic din Spania.

Cel puţin 140 de persoane au murit în inundaţiile devastatoare care au lovit Spania şi care au afectat în special Comunitatea Valenciană (est), unde s-au înregistrat cele mai multe decese, Castilia-La Mancha (centru) şi Andaluzia (sud-est), au declarat pentru agenţia EFE surse guvernamentale. Presa internațională vorbește despre furtuna secolului, iar noi detalii nu întârzie să apară.

Sursele nu au precizat unde au fost găsite cadavrele, însă este probabil ca majoritatea victimelor să fi fost localizate în provincia Valencia.

Bilanţul anterior indica 95 de morţi. Potrivit acestuia, 92 de decese au fost înregistrate în Valencia şi câte unul în Albacete, Cuenca şi Malaga, conform Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că şase persoane de cetăţenie română dintre cele 22 semnalate joi dimineaţă ca fiind dispărute se află în siguranţă.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, joi, constituirea unui grup de acţiune pentru a se vedea în ce condiţii se poate amenaja la Castellon, în colaborare cu autorităţile locale, un centru logistic prin intermediul căruia să se ofere un ajutor suplimentar românilor din Spania afectaţi de inundaţii, transmite Agerpres.

Astfel, MAE, prin intermediul Consulatului României la Castellon de la Plana, verifică informaţiile cu privire la posibila dispariţie a 16 cetăţeni români şi menţine contactul permanent cu autorităţile spaniole, verificările fiind în desfăşurare.

Explicația Elenei Mateescu

Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie, a explicat fenomenul meteorologic într-o intervenție la Antena 3 CNN.

"Într-adevăr, discutăm despre o situație excepțională, o furtună puternică având în vedere localizarea în zona Valencia. Practic, furtuna DANA, așa cum este denumită de serviciul meteorologic spaniol și de localnici, este favorizată de vulnerabilitatea părții de est și de sud a Spaniei din cauza poziționării în apropierea Oceanului Atlantic și a Mării Mediterane. Mediterana, mai caldă, în contact cu o masă de aer rece, la o altitudine de peste 10.000 de metri deasupra nivelului mării, generează un potențial semnificativ de precipitații, întrucât acest sistem noros devine staționar deasupra aceleiași zone pentru o perioadă mai îndelungată. Așa s-a întâmplat și în aceste condiții, determinând cantități excepționale de precipitații.

Din datele pe care meteorologii români le-au urmărit astăzi pe site-ul serviciului meteorologic spaniol, s-au înregistrat cantități semnificative care au depășit în 12 ore valori de 150, 200, chiar 400 de litri pe metru pătrat. Pentru zona respectivă, această cantitate poate să reprezinte cât ar trebui să plouă într-un an, având în vedere că valorile anuale de precipitații din Spania variază semnificativ de la nord la sud. În nord, cantitățile sunt mai mari, undeva între 500 și 600 de litri pe metru pătrat. În partea de sud și de est, valorile sunt între 150 și 200 de litri pe metru pătrat. Cu atât mai mult, aceste cantități au căzut în 12 ore. De asemenea, trebuie să menționăm că aceste cantități mari sunt generate de sistemele multicelulare care se alimentează continuu cu vapori de apă, ceea ce creează un potențial de precipitații semnificativ. Nu mai putem exclude situațiile de vreme extremă, deoarece observăm că acestea, din păcate, devin tipare normale de vreme, în condițiile în care sunt din ce în ce mai frecvente și mai intense" a spus Elena Mateescu, șefa Administrației Naționale de Meteorologie.

Asistență consulară pentru cetățenii români

Ambasada României la Madrid este în legătură cu autorităţile centrale spaniole. De asemenea, reprezentanţii Consulatului României la Castellon de la Plana sunt în dialog permanent cu persoanele care au semnalat posibile cazuri de dispariţie a unor cetăţeni români, precum şi cu cele care au semnalat că se află în situaţii dificile, cu caracter de urgenţă.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 677 842 467. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel