Furtuna de joi a făcut ravagii în țară. Localități rămase fără curent electric și case inundate

FOTO: DC News
FOTO: DC News

Localități fără curent electric, case inundate și mașini avariate după furtuna de joi seară. România se află sub cod roșu și portocaliu de vreme severă.

UPDATE: Municipiul Craiova a fost afectat de vremea severă, de joi, iar mai multe autoturisme au fost avariate de copaci căzuți, în urma unei vijelii puternice, fiind afectate și fire de tensiune.

Potrivit ISU Dolj, detașamentele de pompieri au intervenit pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe autoturisme, dar și pe carosabil, scrie Agerpres.

Județul Mehedinți a fost și el afectat de furtuna de joi. Astfel, zeci de structuri de acoperiș sau alte elemente de construcție au fost doborâte și 12 autoturisme au fost avariate de copacii doborâți de vijelia puternică, iar peste 20 de gospodării au fost inundare de ploaia torențială.

Potrivit ISU Mehedinți, pompierii din județ intervin pentru evacuarea apei din mai multe gospodării și îndepărtarea copacilor de pe autoturismele cetățenilor, dar și de pe carosabil.

”Au fost afectate 24 de structuri de acoperiș sau alte elemente de construcție (dislocate și căzute), 12 autoturisme au fost avariate, 20 de copaci au căzut pe carosabil blocând circulația și 22 de gospodării au fost inundate”, a informat ISU Mehedinți.

Mai mulți copaci au fost doborâți de vânt, joi seara, în municipiul Pitești și în câteva localități din zona centrală a județului Argeș, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU).

Știrea inițială

Vremea severă de joi seară a făcut ravagii în mai multe zone din țară, în care au fost emise avertizări de cod roșu și portocaliu de averse torențiale, descărcări electrice și vijelii.

Astfel, cinci localități din Caraș-Severin au rămas joi după-amiază fără curent electric din cauza furtunii care a provocat mai multe pagube în județ, în zonele afectate intervenind echipaje ale pompierilor militari și ale operatorului de electricitate.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Caraș-Severin, în urma fenomenelor meteorologice au rămas fără curent electric localitățile Oravița (parțial), Liborajdea, Sichevița, Valea Ravensca și Crușovița.

”Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice prognozate, pompierii militari din cadrul Secției Moldova Nouă au fost solicitați să intervină pentru degajarea unui cablu de telecomunicații căzut pe carosabil, pe DN57, localitatea Coronini, precum și pentru degajarea mai multor stâlpi de lemn căzuți pe DJ 571A, localitatea Gornea”, a informat sursa citată, scrie Agerpres.

De asemenea, s-a intervenit la un stâlp electric care a fost lovit de fulger în localitatea Sichevița, la fața locului fiind prezent și un echipaj al operatorului de energie electrică.

Nu s-au înregistrat victime.

Case și apartamente inundate în Cluj

În județul Cluj a fost emis cod portocaliu de ”averse torențiale care vor acumula 20...30 l/mp”,  valabil până la ora 21.15.

”Până acum sunt două echipe trimise în locații separate, în Baciu și Florești, pentru scoaterea apei din subsoluri”, ne-a transmis Andrei Biriș, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj. 

Chiar și locuitorii de la parterul blocurilor au fost afectați de volumul mare de apă care a căzut joi seară, la aceștia canalizările din pardoseală, precum și chiuvetele sau toaletele au refulat din cauza ploii torențiale.

Youtube video image

Potrivit presei locale, un spațiu comercial din cartierul Gheorgheni a fost inundat, apa curgând ”cu găleata” din tavan unuia dintre holuri, iar pagubele sunt destul de însemnate.

 

Centrul orașului a fost, de asemenea, inundat, tramvaiele și mașinile trecând prin apă ca printr-un lac de acumulare.

 

 

 

Cod roșu de furtună în sudul țării

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis joi seara o nouă avertizare Cod roșu de furtună în localități din județele Olt, Dolj și Vâlcea, valabilă în următoarea oră.

Astfel, până la ora 21:30, în județul Olt (Iancu Jianu, Strejești, Pleșoiu, Morunglav, Cârlogani, Vulpeni, Grădinari, Găvănești, Călui, Dobrețu); județul Dolj (Bulzești); județul Vâlcea (Drăgășani, Bălcești, Prundeni, Fârtățești, Șușani, Lungești, Ștefănești, Valea Mare, Zătreni, Tetoiu, Sutești, Laloșu, Ghioroiu, Măciuca, Diculești, Crețeni, Mădulari, Gușoeni, Făurești, Voicești, Lăcusteni, Mitrofani, Amărăști) se vor semnala: grindină de mari dimensiuni, vijelie puternică de peste 70 - 90 km/h, averse torențiale care vor depăși 25 - 35 litri/mp, frecvente descărcări electrice.

De asemenea, în același interval orar vor mai fi în vigoare avertizări de Cod portocaliu de furtună în mai multe localități din județele: Argeș, Cluj, Dolj, Mehedinți, Gorj, Olt și Vâlcea.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum șase ore, precizează ANM.

Citește și: Alertă de COD ROȘU și Cod Portocaliu. Vânt de 90 km/h, grindină de mari dimensiuni și averse cu fulgere. Județele vizate/ IMAGINI cu grindina din Gorj

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel