Furtunile au pus stăpânire pe litoral miercuri seară, marea fiind foarte agitată.
O bună parte a județului Constanța a fost sub cod portocaliu de furtună miercuri seară, 21 iulie, Vântul puternic a spulberat valurile și vegetația din oraș și stațiuni, rafalele ajungând și la 80 de kilometri la oră, la acestea adăugându-se ploaia torențială.
Imaginile postate de turiști și de localnici arată plajele goale și marea învolburată, peisajul fiind unul asemănător cu cel din sezonul de iarnă.
Chiar dacă ne informăm din buletinele meteorologice despre starea vremii, Luna, prin fenomenele optice pe care le creează, poate să ofere detalii despre modul în care va fi vremea în perioada următiare.
Valentin Grigore, președintele Societății Astronomice Române de Meteori, a postat o fotografie în care a explicat fenomenele Moon pillars și Moon dog, care anunță schimabarea vremii: ”Moon pillars & Moon dog (Parhelion). Stâlpii de lumină și câinele Lunii. Aceste fenomene optice atmosferice, generate de reflexia luminii Lunii pe cristale plate de gheață din norii de altitudine, anunță de obicei schimbarea vremii. Și așa s-a și întâmplat! Au apărut în seara/noaptea zilei de 18 iulie, iar noaptea următoare a urmat o furtună care a făcut prăpăd în multe locuri din țară.“, a scris astronomul român pe Facebook.
La mijlocul anilor 2030, fiecare coastă americană va experimenta inundații mult mai severe, atunci când un ciclu lunar va amplifica creșterea nivelului mării cauzat de schimbările climatice, avertizează NASA.
Luna controlează fluxul și refluxul mărilor și oceanelor, dar în circa 10 ani, din cauza modificărilor naturale ale orbitei sale, își va schimba orientarea față de planetă. Astfel, satelitul natural al Terrei va ajunge într-o poziție în care va accentua mareea. Acesta fenomen va veni cu o creștere pronunțată a nivelului mărilor și oceanelor, cauzat de încălzirea globală, ceea ce va duce la o situație catastrofală pentru zonele de coastă, provocând inundații însemnate. NASA precizează că inundațiile provocate de maree sunt deja o problemă în multe orașe de pe coastele Atlanticului și Golfului SUA. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a raportat în total peste 600 de astfel de inundații în 2019.
Previziunile sunt făcute într-un studiu recent realizat de agenția spațială americană (NASA) și de Universitatea din Hawaii, studiu care s-a concentrat asupra efectelor fenomenului în SUA.
Previziuni îngrijorătoare
Astfel, studiul arată că mareele vor depăși mai des pragurile cunoscute de inundații. Mai mult, inundațiile vor apărea uneori în rafală ți vor dura timp de o lună sau chiar mai mult, în funcție de pozițiile Lunii, ale Pământului și ale Soarelui.
„Zonele joase din apropierea nivelului mării sunt din ce în ce mai expuse riscului și suferinței din cauza inundațiilor care se produc din ce în ce mai des, iar acest lucru nu va face decât să se înrăutățească. Combinația dintre atracția gravitațională a Lunii, creșterea nivelului mării și schimbările climatice va continua să exacerbeze inundațiile de pe coastele noastre și din întreaga lume. Echipa NASA oferă informații cruciale, astfel încât să putem planifica, proteja și preveni daunele aduse mediului și locuințelor oamenilor afectați de inundații.”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci