În ianuarie, vânzările de case şi apartamente au scăzut cu 20% faţă de aceeaşi lună din 2022, deşi preţurile au scăzut, în medie, cu 6% faţă de vara anului trecut. Economistul Iancu Guda a explicat ce înseamnă această "furtună imobiliară".
"Asta înseamnă o scădere a cererii, în condiţiile în care oferta continuă să crească din inerţia anilor trecuţi. Construcţia unor blocuri durează 2-3 ani şi atunci avem lucrări demarate care nu se pot opri peste noapte. De asta oferta continuă să crească, probabil până prin 2024.
Pe de altă parte, cererea scade. Creditul este din ce în ce mai puţin accesibil. Dobânzile vor rămâne ridicate cel puţin încă un an, pentru că inflaţia este lipicioasă, persistentă, şi asta înseamnă că o să fie foarte greu de accesat un credit având în vedere veniturile din România.
Scăderea tranzacţiilor a început din trimestrul IV din 2022. Ianuarie a debutat cu o prăbuşire record a numărului de tranzacţii, o diferenţă de 44% faţă de luna decembrie a anului trecut. Va continua această tendinţă tot anul. Fiind vorba de o perioadă destul de mare, se va vedea şi o corecţie a preţurilor. Deja vorbim de minus 6% faţă de vara anului trecut. Evident, sunt doar preţurile cerute de vânzători, pentru că preţul final, la notar, cu siguranţă este mai mic cu cel puţin 10%, pentru că se mai negociază. Asta înseamnă că deja vedem o corecţie de 2 cifre şi cred că va continua", a declarat Iancu Guda la Digi24.
"Fenomenul acesta se întâmplă peste tot. Mă uitam în Suedia, unde analiştii se aşteaptă la o scădere a preţului cu 20%. În Germania, avem o scădere a tranzacţiilor cu 50% faţă de anul trecut, o prăbuşire la jumătate. Investiţiile în dezvoltare au fost de doar 9,9 miliarde de euro, minimul din ultimul deceniu", a mai spus Iancu Guda.
”Anul acesta, pentru prima dată, avem deja operaţionale programele deja obişnuite ale Fondului - este vorba despre Programul Noua Casă. Luna aceasta, deja, s-au acordat primele 100 de garanţii prin Programul Noua Casă. Ne aflăm în al 15-lea an de implementare, avem peste 335 000 de români care au beneficiat de acest program. Este un program de succes. Anul acesta mergem cu aceleaşi condiţii, adică o locuinţă de maxim 70 000 de euro cu o garanţie în numele şi în cont stat de 50% şi cu un avans minim de 5% sau o locuinţă între 50 000 şi 140 000 euro unde garanţia în numele şi în cont stat este de 60%, avansul este de 15%", a declarat Dumitru Nancu la DC NEWS TV. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News