Furtuna Renata ajunge în România, iar temperaturile vor scădea considerabil.
Furtuna Renata va ajunge, începând de marți, în România. Aceasta traversează continentul de la vest spre est și va aduce scăderi drastice de temperaturi, ploi, vijelii și vânt puternic, potrivit Observator News.
Astfel, după aerul tropical care a adus în România recorduri de temperatură, dimineaţa de 15 aprilie fiind cea mai călduroasă din istorie, urmează o răcire accentuată, cu diferențe termice chiar şi de 20 grade Celsius.
Deja Franța a fost puternic afectată de fenomenele meteorologice extreme și au fost emise coduri galbene și portocalii de vânt puternic. Deși în weekend vremea a fost călduroasă în cea mai mare parte a țării, temperaturile au scăzut drastic și au fost completate de furtuni și averse puternice.
Frontul care traversează Europa a fost numit Renata și s-a format în largul coastelor scoțiene. În Croația meteorologii au emis o avertizare cod roșu de furtuni, unde specialiștii au prognozat rafale ce vor depăși la viteză 110 - 120 km/h. Alerte de fenomene severe vor fi în vigoare și în Germania, Italia, Spania, Austria, Ungaria, Slovenia, Bosnia, Grecia.
De asemenea, pe o zona extinsă din Elveţia şi Austria, peste nordul Ungariei, Cehia şi Slovacia până în Ucraina, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, local fenomene electrice şi izolat posibil grindină. Vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, iar precipitaţiile vor fi însemnate cantitativ. În sudul Europei va fi semnificativ mai cald decât în mod obişnuit pentru mijlocul lunii aprilie, iar în ţările centrale se va resimţi o răcorire a vremii.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.
Săptămâna 15.04.2024 – 22.04.2024
Temperatura aerului:
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în jumătatea sud-estică a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Săptămâna 15.04.2024 – 22.04.2024
Cantități de precipitații:
Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 22.04.2024 – 29.04.2024
Temperatura aerului:
Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile intracarpatice, dar mai ales în vestul și nord-vestul teritoriului, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice.
Săptămâna 22.04.2024 – 29.04.2024
Cantități de precipitații:
Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.
Săptămâna 29.04.2024 – 06.05.2024
Temperatura aerului:
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales ales în regiunile estice și sud-estice.
Săptămâna 29.04.2024 – 06.05.2024
Cantități de precipitații:
Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024
Temperatura aerului:
Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice.
Săptămâna 06.05.2024 – 13.05.2024
Cantități de precipitații:
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi ușor excedentare în jumătatea sud-estică a țării, dar mai ales în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu