O stire economica - aparent fara legatura directa cu Romania - a aparut sambata pe agentiile de stiri: FMI si Comisia Europeana au anuntat, in termen politicosi dar fermi, ca nu vor mai imprumuta bani Ungariei. Motivul: guvernul Orban nu a intreprins masurile de austeritate necesare, probabil pentru ca partidul premierului sa nu-si diminueze sansele la alegerile locale din toamna. (De mentionat ca FIDESZ a castigat ultimul scrutin electoral de o maniera categorica, cu 67 la suta locuri in Parlament).
Forintul s-a depreciat imediat. Ce legatura are asta, veti spune, cu situatia de la Bucuresti, unde FMI a acordat transa de imprumut prevazuta? Legatura e directa: in Estul Europei, cand unul stranuta, toti fac gripa. Clasa politica nu pare sa fi luat in serios stirea de la Budapesta. Premierul Boc promite in continuare marea cu sarea, o parte a presei il injura sau il ridiculizeaza, ziaristii Puterii ii injura la fel de patimas pe ziaristii neaserviti Cotroceniului, Dan Diaconescu isi lanseaza noi elemente din programul sau de candidat la presedintie, iar disputele privind sinuciderea Madalinei Manole eclipseaza total discutiile privind majorarea TVA.
Economic vorbind, Romania are o situatie mai buna decat cea a Ungariei. Necazul este ca o prabusire a forintului va atrage dupa sine o cadere a tuturor valutelor din regiune, inclusiv a leului romanesc si a levei bulgaresti. Increderea investitorilor straini in regiune a disparut. Ultimele articole din presa economica occidentala nu lasa nici o sansa Guvernului de la Bucuresti. De altfel, daca romanii mai au, in proportie de 15 la suta, incredere in Guvernul Boc, cata incredere mai pot avea strainii? Cine ar mai pune un Euro sau un Dolar intr-o tara unde TVA-ul creste peste noapte de la 19 la 24 la suta, unde nu e clara grila de impozitare, unde birocratia a redevenit aberanta, unde organismele statului au fost din nou intens politizate?
Incendiul financiar care a izbucnit la Budapesta risca sa afecteze acum toate statele din jur.
In Romania, Guvernul toarna gaz peste foc, fiindca legile economice nu iarta. Guvernul Boc, adus la putere de criza, se duce de-a berbeleacul - impins fiind tot de criza. In Romania, PSD si PNL sperau sa castige nefacand nimic, doar benefeciind de criza ca agent electoral. Ungaria le arata astazi reversul medaliei: criza economica loveste in toate directiile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu