Furtunile au făcut prăpăd în Belgia și Franța. ”Parcă nu am plantat nimic”. A plouat în 45 de minute cât pentru două luni

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Furtunile lovesc puternic Belgia și Franța în aceste zile. 

Furtuni puternice şi precipitaţii violente au produs multe pagube în nordul Franţei, în Ţara Bascilor şi în Belgia marţi, 20 iunie, în continuarea fenomenelor meteo trăite de Franţa în ultimele zile.

În sud-vest, şi mai precis în Ţara Bascilor, s-a dezlănţuit mai întâi furia naturii, marţi, la sfârşitul după-amiezii. La periferia mai multor sate din regiunea Pirineii Atlantici, precum Ustaritz, Arbonne sau Itxassou, grindina a devastat suprafeţe mari cultivate cu ardei. Mai mulţi producători s-au plâns că şi-au pierdut întreaga recoltă.

"Parcă nu am fi plantat nimic", s-a plâns unul dintre ei la France Bleu, care relatează că pe alocuri a căzut grindină cu diametrul de 5 până la 7 centimetri. Furtunile s-au mutat apoi în Gers, unde la ora 21.00 fuseseră înregistrate 70 de intervenţii efectuate de aproape 90 de pompieri.

Pas-de-Calais a fost lovit în special de fulgere marţi, cu ploi torenţiale care s-au răspândit în întregul Béthunois. O casă a fost distrusă în jurul orei 17, în oraşul Labourse. Fulgerul a provocat un incendiu care a cuprins întreaga casă. Familia care locuieşte acolo şi care a putut să fugă va fi relocată.

A plouat în 45 de minute cât pentru două luni

Potrivit primarului din Béthune, chestionat de jurnaliştii de la BFMTV, "ploi ca pentru două luni" s-au revărsat în "45 de minute", lăsând "un bilanţ dezastruos pentru locuitori". Prefectura din Pas-de-Calais a înregistrat la începutul serii peste o sută de intervenţii în sector. La Chaîne Météo* a pus întregul nord al Franţei sub "risc semnificativ" de furtuni - o alertă care rămânea în vigoare până miercuri dimineaţă, notează Le Figaro, citat de Rador. 

În Belgia, în Flandra de Vest, la graniţa cu Franţa, au fost cele mai puternice ploi, potrivit ziarului belgian "Le Soir", care a relatat că mulţi pompieri au fost trimişi pentru a ajuta locuitorii. Un cartier din satul Wervicq, din care o parte se află în Hauts-de-France, a fost şi el complet inundat, potrivit colegilor noştri. Aceeaşi situaţie şi în Comines, unde echivalentul a aproape o lună de precipitaţii a căzut marţi, potrivit "La Voix du Nord". Mai multe străzi au ajuns sub apă, iar pompierii au intervenit în şcoli şi case de bătrâni.

"După producerea unui episod de precipitaţii puternice şi furtună în regiune, pompierii din zona Westhoek (pe coasta de nord a Belgiei), au înregistrat 214 sesizări pentru inundaţii", au indicat pompierii pentru ziarul "Le Soir", la începutul serii de marţi. Peste 80 de intervenţii de ajutorare au fost înregistrate şi în Picardia Valonia, în centrul ţării. Deocamdată, nu au fost raportaţi răniţi.

A fost emis cod portocaliu de furtună de către Institutul Regal de Meteorologie Belgian (IRM), marţi după-amiază, în provinciile Flandra de Vest, Flandra de Est, Anvers, Brabantul Flamand, Brabantul Valon, Hainaut şi Bruxelles. În acelaşi timp, IRM a avertizat că vor veni acumulări semnificative de ploaie în Belgia miercuri şi joi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel