Furtunile fac ravagii, după canicula extremă. Străzi măturate de ape, blocuri inundate și copaci doborâți de vânt - Video

Furtunile fac ravagii, după canicula extremă. Străzi măturate de ape, blocuri inundate și copaci doborâți de vânt / Foto: Pixabay, de Keli Black
Furtunile fac ravagii, după canicula extremă. Străzi măturate de ape, blocuri inundate și copaci doborâți de vânt / Foto: Pixabay, de Keli Black

Furtunile puternice fac ravagii în mai multe zone din țară.

ANM a emis astăzi Cod Galben și Cod Portocaliu de vreme extremă pentru mai multe zone din țară, iar furtunile au făcut deja ravagii în regiunile vizate de atenționarea meteo.

În Cluj, mai multe străzi au fost măturate de ape, iar câteva blocuri au fost inundate, transmite Realitatea Plus. Urgia s-a dezlănțuit și în Bihor, unde locuitorii au primit mesaj RO-Alert din cauza codului portocaliu de ploi și inundații. La Galați, mai mulți copaci au fost puși la pământ de vântul puternic, iar pompierii și militarii au intervenit pentru evacuarea apei din curțile oamenilor.

La Tecuci, în județul Galați, furtuna a fost atât de puternică încât a măturat străzile, iar centura ocolitoare a oraşului a fost inundată. Totodată, în Râmnicu Sărat, vântul a smuls un acoperiș de pe un bloc și l-a aruncat peste un cămin de copii. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită, dar autorităţile au intervenit de urgenţă la faţa locului pentru a preveni posibilele accidente.

În Bihor, mai multe sate au fost măturate de ape, iar pagubele materiale sunt mari. În Maramureș, pompierii au fost chemați să scoată apa din curțile localnicilor, după ce viitura a măturat străzile și ulițele. Din fericire, și aici nimeni nu a fost rănit. 

Youtube video image

Cod Portocaliu de vreme extremă. Ce să nu faci niciodată când tună şi fulgeră

 

Fulgerele sau posibilele vijelii și inundațiile pot fi foarte periculoase. Pentru a nu cădea victima unui accident în mijlocul fenomenelor extreme, iată câteva sfaturi utile:

1. Primul lucru pe care îl puteți face pentru a preveni o tragedie este să verificați prognoza meteo și, dacă puteți evita, să nu ieșiți în câmp la lucrări în acea zi sau în intervalul în care se anunță furtuna, scrie Realitatea.net.

2. Dacă sunteți afară în aer liber, îndepărtați-vă de tot ce este din metal – inclusiv utilaje, garduri sau piloni.

3. Adăpostiți-vă în mașină, în casă sau într-un șopron dacă aveți această posibilitate.

4. Nu vă adăpostiți niciodată sub un copac.

5. Dacă sunteți într-un grup, se recomandă să nu stați împreună, ci să rămână o distanță de măcar 3 metri între o persoană și alta. Se reduce astfel șansa de a se transfera electricitatea de la o persoană la alta.

6. Nu țineți asupra dumneavoastră niciun obiect metalic pentru că vă creșteți riscul de a fi lovit de fulger.

7. Apa este un foarte bun conductor și electricitatea din trăsnet poate ajunge la dumneavoastră foarte ușor. Aveți grijă să nu stați în apă. Este de preferat să vă adăpostiți într-un loc uscat. Tot în acest scop, se recomandă să aveți încălțăminte de cauciuc, un material care nu este un bun conductor.

8. Dacă sunteți în casă sau în fermă, evitați să folosiți telefonul fix și chiar pe cel mobil. Sfatul este valabil și dacă sunteți în câmp, poate fi periculos. Mai bine așteptați să se termine furtuna și apoi dați telefonul dorit.

Sfaturile ISU

"Ce faci dacă ai fost prevenit despre furtună? Deconectează energie electrică. Adună membrii familiei acasă. Închide bine uşile, geamurile, orificiile pentru ventilare. Geamurile mari pot fi protejate cu scânduri. De pe acoperiş, balcoane, logii, ia obiectele ce pot fi luate de vânt. Uneltele din gospodărie trebuie duse în încăperi. Stinge focul în sobe. Ţine în ordine beciurile, subsolurile pentru a fi folosite în caz de necesitate. Când furtuna a început, stai în clădire, atent să nu te răneşti cu cioburi de sticla. Nu se recomandă ieşitul în stradă imediat după ce a încetat vântul, deoarece o rafală se poate repeta.", transmite ISU Mureș pe site-ul instituției. Vezi mai mult AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel