Statele Unite au primit aprobarea G7 la propunerea lansată de administrația Joe Biden de a stopa creșterile costului țițeiului, care are un impact major asupra inflației din SUA.
Problema de bază, așa cum a apărut atunci când Uniunea Europeană a decis să lanseze embargoul asupra petrolului rusesc (care va intra în vigoare în 2023), este că piața petrolului este complexă, interconectată și, de-a lungul lanțului său de aprovizionare, interesele în joc sunt cele ale companiilor occidentale, potrivit Europa Today.
La G7, Franța a încercat să arunce în aer limita de preț, propunând ca plafonul de preț să afecteze toți producătorii de petrol, nu doar rușii. Intenția Elysée-ului a fost de a ”pedepsi” țările OPEC, ”vinovate” că au tras frâna doar producțiilor naționale pentru a menține prețurile ridicate pe piață. Dar această măsură ar afecta și Statele Unite.
În cele din urmă, președintele Emmanuel Macron a retras propunerea, iar liderii G7 au convenit asupra principiului: un plafon de preț la barilii Moscovei pentru a opri avantajul competitiv al Rusiei, care până acum înregistrează cifre record datorită creșterii prețurilor (de asemenea, determinate de embargouri și reduceri ale achizițiilor în Occidentul) și creșterea exporturilor către Asia, în special China.
Beijingul, profitând de reduceri uriașe de preț, a importat pentru prima dată luna trecută 2 milioane de barili de petrol rusesc pe zi. Importurile din India au crescut, de asemenea, atingând 900.000 de barili pe zi în mai.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, veniturile din exporturile de petrol rusesc au crescut cu 1,7 miliarde de dolari în mai, la un total de 20 de miliarde de dolari.
Planul G7, bazat pe propunerea SUA, ar trebui să servească la ”finalizarea” embargourilor decise chiar de țările occidentale, care au avut până acum efectul opus de creștere a prețurilor și profiturilor producătorilor ruși.
Una dintre marile limitări ale acestor embargouri este că toate companiile petroliere importatoare de petrol de la Moscova pot găsi cu ușurință noi piețe de desfacere, iar amenințarea de a sancționa pe cei care cumpără țiței rusesc poate să nu funcționeze.
De aici și ideea alternativă: Occidentul nu cumpără petrol de la Moscova, ceilalți plătesc pentru el la un preț mic- cine respectă acordul nu va fi sancționat.
Această schemă, potrivit SUA, are mai multe șanse să reușească: închiderea lacunelor, țările G7 și-ar putea folosi puterea cartelului ca și cumpărători pentru a împinge piața la prețuri mai mici. Consumatorii ar avea de câștigat din asta, în timp ce Rusia și-ar reduce veniturile.
Citește și...
Kremlinul a anunţat marţi că gigantul rus Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor sale de livrare dacă statele occidentale implementează un plafon de preţ pentru gazul rusesc, transmite Reuters.
Liderii grupului celor şapte state puternic industralizate (G7) au fost de acord să analizeze introducerea unui plafon de preţ pentru gazul şi petrolul rusesc, pentru a limita fluxul de bani spre Rusia.
Invadarea Ucrainei de către Rusia şi limitarea profiturilor generate de Rusia ca urmare a creşterii preţurilor la energie au devenit principalele subiecte de discuţie pentru liderii din G7.
Oficialii occidentali spun că vor să încurajeze vânzările de petrol rusesc la un nivel uşor peste costurile de producţie, pentru a se asigura că beneficiile Rusiei sunt reduse, în timp ce este menţinută producţia, dar detaliile finale încă nu au fost anunţate.
"Depinde de direcţie, depinde de deciziile luate de Gazprom. Probabil, ei ar putea pune problema schimbării actualelor condiţii din contracte, a schimbării preţului", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre ideea plafonării preţului gazului.
la alinierea contractelor cu propusa plafonare, sau revizuirea lor integrală.
Oficialii Gazprom nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.
Întrebat cum ar putea afecta bugetul statului introducerea unui plafon de preţ pentru gazul şi petrolul rusesc, Peskov a răspuns: "Încă nu ştim despre ce este vorba...Conform constituţiei noastre, Rusia este un stat social, îndeplinirea tuturor obligaţiilor noastre sociale este prioritatea principală".
Rusia are ca obiectiv un deficit bugetar de 2% din PIB anul acesta, după ce a majorat sprijinul acordat gospodăriilor şi companiilor pentru a compensa efectele sancţiunilor. Chiar cu acest deficit proiectat..citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci