G7 este „profund îngrijorat” de adâncirea relațiilor dintre Rusia și Coreea de Nord

Kim Jong Un a adoptat o lege care autorizează Coreea de Nord să lanseze atacuri nucleare în scop preventiv - Foto Agerpres
Kim Jong Un a adoptat o lege care autorizează Coreea de Nord să lanseze atacuri nucleare în scop preventiv - Foto Agerpres

Miniștrii de externe din 10 națiuni, inclusiv cei din Grupul celor Șapte (G7) mari democrații, au condamnat vineri transferurile de arme din Coreea de Nord către Rusia, afirmând că acestea sunt folosite împotriva Ucrainei.

Miniștrii din Australia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Marea Britanie și Statele Unite, împreună cu Uniunea Europeană, au îndemnat Coreea de Nord să înceteze exporturile și să pună capăt programului său de arme nucleare, notează Straitstimes.

„Guvernele noastre se opun cu hotărâre acestor transferuri de arme continue, pe care Rusia le-a folosit pentru a lovi infrastructura critică a Ucrainei, prelungind suferința poporului ucrainean”, se arată în declarație.

Aliații occidentali au reafirmat sancțiunile recente pe care le-au impus împotriva Coreei de Nord și Rusiei, dar nu au menționat măsuri noi.

Rusia a declarat la începutul acestei luni că afirmațiile occidentale privind cooperarea sa militară cu Coreea de Nord sunt inexacte și că relația cu Phenianul nu este îndreptată împotriva altor țări și nu amenință securitatea regiunii.

Declarația de vineri a cerut Coreei de Nord să abandoneze „toate armele nucleare, rachetele balistice și programele conexe într-un mod complet, verificabil și ireversibil”, adăugând că diplomația este singura modalitate de a aduce pace durabilă.

Tensiunile pe peninsula coreeană au crescut de când Nordul a renunțat anul trecut la un pact din 2018 care viza de-escaladarea tensiunilor în apropierea frontierei militare stabilite printr-un armistițiu care a pus capăt Războiului din Coreea din 1950-1953.

Declarația occidentală a venit la o zi după ce Coreea de Nord a lansat un baraj de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, declarând că este un semn al disponibilității sale de a lansa un atac preventiv împotriva „regimului de gangsteri” al Coreei de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel