G7 oferă Kievului 50 de miliarde de dolari din folosirea activelor ruse îngheţate

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Conducătorii țărilor din G7 au convenit asupra "alocării a 50 de miliarde" de dolari pentru Ucraina prin folosirea activelor rusești blocate, a anunțat miercuri seara președinția franceză, menționând că această alocare va avea loc până la sfârșitul anului 2024.

"Există un acord. Ca întotdeauna în G7, liderii iau o decizie şi tehnicienii îşi fac apoi munca pentru a o pune în practică", pentru a se asigura că ea este "conform legii", "regulilor finanţelor publice" sau "capacităţilor financiare ale unora şi altora", informează AFP.

"Va exista o unanimitate în G7 când va fi vorba de a utiliza aceste active îngheţate pentru a ajuta Ucraina să se reconstruiască", a susținut înainte de aceasta purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby.

Propunerea de a acorda Ucrainei împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari (46,13 miliarde de euro), garantate prin profiturile generate din aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele Băncii Centrale Ruse înghețate de Uniunea Europeană și țările G7, nu a obținut consens printre statele membre ale G7.

"Aceasta este în principal o iniţiativă americană. Acest împrumut va fi rambursat prin profiturile obţinute din activele ruse îngheţate", a detaliat sursa. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron va avea întâlniri bilaterale cu Papa Francisc și cu președintele algerian Abdelmadjid Tebboune

Însă, dacă dintr-un motiv sau altul activele ruse vor fi dezgheţate sau dacă profiturile din activele ruse nu vor mai produce ceea ce este necesar pentru a finanţa acest împrumut, atunci se pune problema repartizării acestei sarcini", a explicat sursa.

"Noi am pus principiile acestei repartizări şi acum tehnicienii sunt cei care trebuie să ajungă la o înţelegere asupra contractului care va fi în final semnat", a mai punctat Palatul Elysee.

Una dintre întrebările esențiale este, de exemplu, care vor fi garanțiile acestui împrumut "care este în principal american, dar care poate fi completat cu bani europeni sau cu contribuţii naţionale", a explicat președinția franceză.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să sosească joi dimineaţa în Italia, pentru a participa la summitul G7.

El va avea, de asemenea, întâlniri bilaterale vineri, cu Papa Francisc și cu președintele algerian Abdelmadjid Tebboune.

Sâmbătă, el va călători în Elveția pentru summitul privind pacea în Ucraina, o reuniune la care sunt așteptați numeroși lideri din toate colțurile lumii, însă fără participarea Moscovei și Beijingului.

Macron va pleca de la summit sâmbătă seara. Duminică el va fi reprezentat, a precizat Palatul Elysee, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel