G7 a catalogat varianta Omicron „cea mai mare amenințare actuală pentru sănătatea publică globală”.
G7 a catalogat varianta Omicron „cea mai mare amenințare actuală pentru sănătatea publică globală”, avertizând că acum este „mai important ca niciodată” ca țările să „coopereze cât mai strâns”.
Marea Britanie, care este în prezent președintele grupului, a declarat că: „Suntem îngrijorați de creșterea numărului de cazuri, miniștrii au convenit că aceste evoluții ar trebui privite ca cea mai mare amenințare actuală la adresa sănătății publice globale. Este mai important ca niciodată să cooperăm strâns și să monitorizăm și să partajăm date.”
Miniștrii sănătății G7 au avut anterior ultima lor întâlnire găzduită de Marea Britanie, care a avut o creștere a numărului de cazuri în ultimele zile, înregistrând un număr record de cazuri, dar și o zi record de vaccinări cu rapel. Miniștrii s-au concentrat pe accesul global la diagnosticare, secvențierea genomului, vaccinuri și terapii, în încercarea de a combate răspândirea acestuia.
„De asemenea, au convenit asupra importanței tot mai mari a campaniilor de amplificare și a testelor regulate, alături de măsurile nefarmaceutice continue”, potrivit declarației, scrie TheGuardian.
Guvernul Italiei tocmai a introdus, până în 31 ianuarie, obligativitatea prezentării de rezultate negative la teste COVID-19 pentru accesul în Italia, deşi Uniunea Europeană a adoptat certificatele COVID-19, care conţin date despre vaccinare, vindecare sau testare, tocmai pentru a facilita circulaţia în spaţiul UE pe durata pandemiei. Decizia Guvernului Mario Draghi a provocat "stupoare" în rândul liderilor UE, reuniţi la Bruxelles pentru summitul Consiliului European, afirmă oficiali citaţi de cotidianul Il Sole 24 Ore.
Mario Draghi susţine că a impus noile restricţii pentru că Italia are mai puţine cazuri de infecţii cu tulpina Omicron decât alte state UE. "Trebuie să menţinem acest avantaj de protejare a sistemului medical naţional", a argumentat Draghi.
"Însă mulţi lideri europeni au atras atenţia asupra coordonării internaţionale şi asupra necesităţii informării în prealabil a celorlalte ţări, pentru a exista măsuri proporţionate", a afirmat un oficial UE, sub protecţia anonimatului. conform Mediafax.
"Nu s-a discutat nominal despre ce ţară este vorba, dar s-a decis că este necesară coordonarea între statele membre UE", a explicat un alt funcţionar european. Liderii UE au elaborat un proiect de document care are următorul conţinut: "Sunt necesare eforturi coordonate. Restricţiile trebuie să se bazeze pe criterii obiective, nu trebuie să afecteze funcţionarea pieţei unice şi nu trebuie să împiedice în mod disproporţionat libera circulaţie între statele membre sau călătoriile în spaţiul UE" (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News