G7 va anunța un pachet de securitate pe termen lung pentru Ucraina, la summitul NATO

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Kievul se așteaptă ca membrii G7 să ratifice un acord de securitate pe termen lung cu Ucraina, miercuri, la summitul NATO.

 

Acesta va include echipamente de apărare, instruire și partajare de informații. Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că acordul va trimite un „semnal puternic” președintelui rus Putin, scrie BBC.

Aceasta vine după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat reticența NATO de a oferi Kievului un termen pentru aderarea la alianță.

Sunak a spus că aliații Kievului își intensifică „aranjamentele oficiale pentru a proteja Ucraina pe termen lung”.

„Nu putem vedea niciodată o repetare a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina și această declarație reafirmă angajamentul nostru de a ne asigura că nu este niciodată lăsată vulnerabilă la tipul de brutalitate pe care Rusia i l-a aplicat din nou”, a spus el.

El a adăugat că sprijinul „unei căi a Kievului către aderarea la NATO”, precum și „aranjamentele formale, multilaterale și bilaterale” de către membrii NATO ar trimite un mesaj clar președintelui rus de „readucere a păcii în Europa”.

Sunak a spus că Regatul Unit a jucat un rol principal în acordul care a implicat partenerii G7 - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și SUA. Mai multe detalii sunt așteptate miercuri.

Președintele american Joe Biden a sugerat anterior un model pentru Ucraina, similar acordului țării sale cu Israelul. În baza acestui acord, Washingtonul s-a angajat să furnizeze 3,8 miliarde de dolari în ajutor militar pe an, timp de un deceniu.

Dar, spre deosebire de apartenența la NATO, înțelegerea nu ar include o clauză de a veni în ajutorul națiunii țintă în timpul unui atac.

Anunțul G7 vine după ce NATO a transmis că Ucraina s-ar putea alătura alianței militare „atunci când aliații vor fi de acord și sunt îndeplinite condițiile” – o întârziere pe care Zelenski a numit-o „absurdă”.

Kievul acceptă că nu se poate alătura alianței NATO în timp ce este în război cu Rusia, dar vrea să se alăture cât mai curând posibil după terminarea luptei.

Adresându-se marți mulțimilor din capitala Lituaniei, Zelenski a spus: „NATO va oferi Ucrainei securitate - Ucraina va întări alianța”.

El a prezentat, de asemenea, un drapel de luptă din orașul distrus Bahmut - locul celei mai lungi și, posibil, sângeroase, bătălii din invazia Rusiei asupra Ucrainei.

Zelenski a scris anterior pe Twitter că „incertitudinea este slăbiciune” și a spus că lipsa unui interval de timp convenit înseamnă că eventuala aderare a țării sale ar putea deveni o monedă de schimb.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel