Gabriel Attal devine cel mai tânăr premier din istoria Franței și primul care face parte din comunitatea LGBTQIA+

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Emmanuel Macron l-a numit pe ministrul educației, Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, în postul de premier, scrie Reuters.

Iată cinci lucruri pe care ar trebui să le știi despre Attal:

Record de vârstă: La 34 de ani, Gabriel Attal devine cel mai tânăr prim-ministru al Franței din perioada postbelică, un record anterior deținut de Laurent Fabius, membru al stângii, care avea 37 de ani când a fost numit prim-ministru de Francois Mitterrand în 1984.

Primul prim-ministru gay: Attal este primul prim-ministru gay al Franței. Informația a fost dezvlăluită publicului de un fost coleg de școală al lui Attal, în 2018, când acesta a fost numit ministru adjunct în timpul primului mandat al lui Macron. La acea vreme, Attal avea o relație cu Stephane Sejourne, fostul consilier politic al lui Macron.

Afilierea politică: Attal s-a alăturat Partidului Socialist la vârsta de 17 ani. A devenit cunoscut în politica franceză după ce a fost numit purtător de cuvânt al guvernului în timpul pandemiei. Ulterior, a fost numit ministru adjunct în Ministerul Finanțelor și apoi ministru al Educației în 2023, reușind să devină un comunicator abil și unul dintre cei mai lăudați miniștri din cabinetul lui Macron.

Măsuri controversate: Prima acțiune a lui Attal după numirea sa ca ministru al Educației, anul trecut, a fost interzicerea purtării abayei musulmane în școlile de stat, ceea ce i-a adus un impuls de popularitate în rândul unor votanți conservatori, în ciuda apartenenței sale la stânga politică.

Experiențe din trecut: Recent, Attal a participat la un cunoscut show TV unde a povestit că a fost hărțuit în gimnaziu de un fost coleg de clasă. Acesta l-a umilit pe un blog pentru aspectul fizic, în vremea începutului revoluției Internetului.

 

Attal va avea sarcina unei resetări politice

Această schimbare nu va duce neapărat la o modificare majoră în peisajul politic, ci semnalează mai degrabă dorința lui Macron de a încerca să treacă peste reformele nepopulare privind pensiile și imigrația din anul trecut, concentrându-se pe noi priorități, printre care atingerea obiectivului de ocupare a forței de muncă.

Noul prim-ministru va avea și sarcina de a îmbunătăți șansele partidului de centru al lui Macron în alegerile din iunie pentru Parlamentul European. Sondajele de opinie plasează partidul lui Macron în urma celui al liderului extremei drepte, Marine Le Pen, cu aproximativ opt până la zece puncte procentuale.

Macron, care a avut dificultăți în gestionarea unui parlament mai agitat după ce și-a pierdut majoritatea absolută la scurt timp după realegerea din 2022, a anunțat luni că prim-ministrul Elisabeth Borne va demisiona.

„Dacă este într-adevăr Gabriel Attal, aceasta ar fi cea mai bună carte pe care președintele ar fi putut-o juca”, a declarat sondorul de opinie Jerome Fourquet pentru BFM TV, inainte de numirea oficială de astăzi, referindu-se la popularitatea lui Attal, pe care a câștigat-o datorită acțiunilor rapide în calitate de ministru al Educației și abilităților sale de comunicare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel