Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Gabriel Ispas, decizie de clasare: Nu a fost deloc ușor. Întrebați-l pe Mihai Tudose

Gabriel Ispas, demis de premierul Mihai Tudose din funcția de secretar de stat în Ministerul Educației, după ce a avut calitatea de suspect într-un dosar penal, a scăpat de toate acuzațiile, după ce dosarul a fost clasat de instanță. Ispas a comentat pentru DCNews cum a primit vestea și situația grea în care s-a aflat după comunicarea calității de suspect. 

Alegeri prezidentiale 2024

Gabriel Liviu Ispas a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei Naţionale, printr-o decizie a premierului Mihai Tudose. El a fost cercetat de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), având calitatea de suspect în dosarul "Cutezătorii". Fostul secretar de stat spune ca decizia de clasare, luată astăzi de instanță, era una de așteptat în condițiile în care era acuzat că a semnat un document adițional, iar o expertiză a dovedit că semnătura nu îi aparține. 

"De vreme ce eu n-am semnat acel document, sigur că mă așteptam la o asemenea decizie. Ați putea să-l întrebați pe primul ministru Mihai Tudose de ce a decis eliberarea mea din funcție. Din ce am citit din presă, tocmai din acest motiv ar fi decis eliberarea mea din funcție, că am avut calitatea de suspect într-un dosar penal. Acum se dovedește că nu am făcut absolut nimic care să încalce legea," a spus Gabriel Ispas pentru DCNews.

"Este greu să explici familiei"

Fostul secretar de stat în Ministerul Educației spune că perioada de după aflarea calității de suspect într-un dosar penal nu a fost deloc ușoară.

"Am primit vestea că sunt suspect într-un dosar penal cu surprindere și uimire pentru ca nu mă așteptam ca cineva să contrafacă semnătura mea pe acele acte adiționale. Vă dați seama că nu este foarte ușor să le explici prietenilor, celor din familie, cunoscuților că nu ai făcut un astfel de lucru și că sigur se va clarifica acea chestiune. Nu este ușor să te duci la școală și să predai studenților și să știi că ei se uită la tine cu un semn de întrebare, fiind puși într-o situație în care să nu știe dacă să te creadă sau nu. Eu sunt mulțumit că adevărul a ieșit la iveală. Vreau să apreciez calitatea deosebită a activității procurorului care s-a ocupat de dosar. Nu vreau să comentez despre ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor referitor la repararea imaginii mele. Voi analiza acest lucru, mă bucur că adevărul a fost repus în drepturi," a mai spus Gabriel Ispas.

Ce a vizat ancheta 

Ancheta DNA a vizat un act adițional încheiat cu Fundaţia 'Dinu Pescariu',  la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA - APPS). Procurorii susțin că actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului.

Documentul ar fi fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale dăduse în judecată Fundaţia "Dinu Pescariu" pentru rezilierea contractului, procesul fiind la acel moment în curs de judecată. Procurorii susţin că situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel