EXCLUSIV  Gabriel Ispas, despre softurile anti-plagiat: Nu spune dacă o persoană a plagiat sau nu

Softurile anti-plagiat nu spun dacă o persoană a plagiat sau nu într-o lucrare de doctorat, susține GABRIEL ISPAS, decanul Facultății de Drept la Universitatea Titu Maiorescu și fost secretar de stat al MEC. 

Unul dintre cei mai tineri decani din România, profesorul universitar Gabriel Ispas, invitat la interviurile DC News Live, a mărturisit că a fost atent la discuțiile recente din spațiul public privind plagiatul în lucrările doctorale, iar unele lucruri, "dincolo de tragismul situației, erau absolut haioase".

"M-am uitat la discuțiile din zilele trecute și senzația a fost că, dincolo de tragismul situației, unele lucruri erau absolut haioase. Nu poți să-mi iei dintr-o frază trei cuvinte care sunt în limbajul comun și să-mi spui că a mai folosit unul cuvintele respective înainte de mine. Poți să vorbești despre furt de idei, poți să vorbești despre furt de capitole, de preluare de calupuri fără să spui de unde ai luat calupul respectiv. Dar softurile anti-plagiat nu sunt softuri anti-plagiat, sunt softuri de similitudini. Adică el spune, căutând în baza mea de date, am mai găsit formulările respective la următorii... El nu spune "a plagiat o persoană" sau "nu a plagiat o persoană". Aici este sarcina profesorului, specialistului să spună "este" sau "nu este". Eu din ce am văzut zilele trecute ca formulări, eu vă spun că nu este. Asta este opinia mea fără să citesc cap-coadă, ci doar din ce am văzut rulat pe zona de public. Și vă mai spun o chestiune: sunt nume de instituții sau nume de denumiri oficiale. Am "Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate Comună", eu nu pot să-i spun altfel, că ăsta e numele lui. Dacă eu am spus numele acesta, softul mi–l detectează că a mai fost folosit undeva. Dacă eu vorbesc despre atribuții legislative și spun Parlamentul are următoarele atribuții:... Eu nu pot să pun alte atrbibuții decât cele care sunt prevăzute. Softul mi le detectează că a mai fost undeva în actul normativ și aici este sarcina omului de a spune "este" sau "nu este", a explicat Gabriel Ispas.

[citeste si]

În plus, fostul oficial al Guvernului a vorbit și despre comisiile care verifică plagiatele: "Trebuie să ajungem la un moment dat la normalizare, nu putem să lăsăm lucrurile așa. Nu-mi place comisia aceea, mai fac altă comisie. Nu-mi place nici a doua comisie, numesc a treia comisie. Trebuie să ajungem la maturitatea la care să spunem această comisie este dincolo de orice discuție, toți avem încredere în ea, ceea ce decide ea, este bun pentru toți", a subliniat decanul Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu.

Evaluarea școlilor doctorale, necesară și utilă

Un alt subiect al interviului acordat de către Gabriel Ispas pentru DC News a vizat, în contextul scandalurilor din ultima vreme privind plagiatele, evaluarea școlilor doctorale.

"Evaluarea școlilor doctorale este necesară și utilă și va trebui făcută în cel mult un an de aici înainte. Ea trebuia făcută până anul acesta. Din motive care–mi sunt străine, nu s-au realizat evaluările școlilor doctorale chiar dacă un act normativ prevedea ca în 5 ani de la intrarea în vigoare a Legii educației trebuie să fie evaluate toate școlile doctorale. Nu s-a realizat acest lucru. Sper că în următorul an se va realiza și în acest weekend avem la Târgu-Mureș un Consiliu Național al Rectorilor, în care se va discuta despre partea aceasta academică. Aici lucrurile trebuie să fie tranșate", a adăugat Gabriel Ispas.

Declarația integrală de la minutul 39:00

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel