Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educației, în exclusivitate pentru DC News a afirmat că este necesară o schimbare a modului în care vedem bacalaureatul. Este nevoie de un bacalaureat profesional, a mai spus Gabriel Ispas.
Bacalaureatul a fost absolutizat. Din păcate, pentru sistemul de învățământ, bacalaureatul nu este un examen de final de studii în care să arate locul cel mai potrivit pentru acel absolvent. Am transformat bacalaureatul într-un examen în care ești sau nu ești. Din perspectiva mea, acest lucru reprezintă o eroare.
Din 2010, 2011, tot am susținut că este necesară o schimbare a modului în care noi vedem bacalaureatul. Trebuie să discutăm de un bacalaureat profesional, pentru că nu toți cei care urmează niște studii vor să urmeze studii universitare, sunt mulți care vor să meargă către piața muncii".
Oficialul Ministerului Educației spune că în maxim un an speră să avem o prevedere legală care să ne permită a sparge bacalaureatul într-o rută profesională și într-o rută științifică, asta dacă se poate face o modificare legislativă până în această toamnă.
"Sper că 2017 să nu ne mai prindă cu această formă de organizare a bacalaureatului. Nu cred că cifrele cu care lucrăm sunt cifre absolute. Pe de o parte avem o masă de elevi care termină liceul. Din această masă sunt unii care termină liceul pentru că ei sunt la fel de buni ca în clasa a IX-a. Sunt alții care nu se prezintă la bacalaureat pentru că sunt conștienți că nu pot să depășească examenul așa cum este gândit acum. Mai sunt alții care vin, mulți dintre ei buni, foarte buni, și care se duc și polarizează cu 9 sau 10 și alții care spun că am învățat așa cât să trec. Cinciul nu este astăzi valorizat decât prin raportarea de a trece sau a nu trece. Trebuie gândit altfel: la 5 are un set de competențe, la 7 are un alt set de competențe, iar când are peste 9, acesta are alte competențe mai ample și ne dau speranța că acești oameni vor fi foarte buni în domeniile universitare pe care și le aleg.
Despre un bacalaureat axat pe texte grilă, secretarul general adjunct de la Educație a afirmat că "este o discuție foarte delicată și nu cred că se va ajunge la un consens".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu