Gabriel Ispas: În cazul elevei de 10 de la Ștei se poate începe urmărirea penală

Secretarul general adjunct din Ministerul Educației, Gabriel Ispas, a dezvăluit culisele cazului de la Colegiul tehnic "Unirea" din Ștei, unde o elevă de 10,00, împreună cu alți circa 120 au fost eliminați din Bacalaureat. 

"În calitatea de vicepreședinte al Comisiei de Bacalaureat am avut și astfel de situații de verificat. Trecând peste emoția evenimentului despre care discutăm, peste partea de simpatie publică, trebuie să ne întoarcel la realitate. În acel centru de examen, lucrurile nu s-au desfășurat așa cum prevede metodologia, chiar dacă în prealabil prezența ministrului Educației, împreună cu doi colegi din Comisia Națională de Bacalaureat am făcut apel la președinții de comisii, la inspectorii școlari să organizeze în mod ireproșabil modul în care se va desfășura Bacalaureatul. Aceasta este partea de principiu", a precizat pentru DC News Gabriel Ispas.

Citește și: ȘOC. Răsturnare de situație în cazul elevilor din Ștei eliminați din BAC. Ce a decis instanța

"Ce s-a întâmplat acolo. Regulile au fost încălcate în sălile de examen. Supraveghetorii nu și-au făcut datoria, președintele Comisiei de bacalaureat nu și-a făcut datoria, pentru că trebuia să se asigure că nu se copiază, că nu sunt  ciorne care circulă în sală.

La nivel uman, acolo s-a spus că "i-am lăsat să se ajute între ei, dar ajutatul acesta între ei este tot un furt electoral. Dacă în urmă cu 5 ani puteam să să   spunem că în societate nu era o abordare foarte clară în legătură cu modul în care se organizează bacalaureatul, ître timp a apărut o strategia anticorupție, între timp, fiecare inspector a fost format în aceste chestiuni, opinia publică, societatea, vorbesc despre modul cum se organizează. Au fost cazuri în anii anteriori în care președinți, inspectori școlari au fost deferiți justiției,  au fost arestați, au fost condamnați pentru fapte de acest gen. 

Alexandra Burtă, eleva de 10 de la Colegiul Tehnic "Unirea" din Ștei, Bihor

Ce s-a întâmplat în acel centru de examen esta inadmisibil. Domnișoara de acolo nu a copiat. Domnișoara a fost sursă de copiat față,spate, stânga, dreapta și asta în tot examenul. Ciornele circulau în mod liber și nestingherit", a mai precizat Gabriel Ispas. 

"Aici înțeleg disperarea  domnișoarei, a părinților și a celor care o cunosc, dar discutăm și o consecință a propriilor fapte. Nimeni nu a obligat-o și nimeni nu putea să o oblige să le dea ciornele pe care a lucrat.

În același timp, supraveghetorii au o mare parte din vină acolo. Dincolo de ancheta Poliției, dincolo ce va face Parchetul, ca profesor de drept spun că este o faptă penală. La nivelul inspectoratului respectiv trebuie luate măsuri drastice. Dacă noi eliminăm dintr-un centru 120 de copii din 190, iar profesorii de acoo nu sunt excluși din învățâmânt înseamnă că  noi tolerăm conduita acestor profesori.

Citește și: BACALAUREAT 2015. Eleva de 10, eliminată, i-a cerut degeaba ajutorul lui Klaus Iohannis. Vezi de ce

Cei de acolo nu au înțeles că sunt oameni conștienți de ceea ce se întâmplă, care nu mai vor să trăiască în minciună. Informația a plecat tocmai de acolo, din Bihor. Nu este singurul caz. Au fost cazuri și la Timiș, și  la Târgu Neamț. 

Acum trebuie să se ia măsuri cu profesorii", a mai declarat Gabriel Ispas la DC News.

Despre eleva de 10,00 din Ștei, oficialul de la Educație a afirmat că s-a vorbit cu aceasta. "Poziția domnișoarei este cu cea prezentată în mediile publice. Dar ca să fiu foarte transparent, dacă domnișoara, colegii domniei sale cred că opinia publică le va da dreptate, după ce am face publice înregistrările video, le cer public în momentul acesta să facem noi publică înregistrarea probei din sala respectivă și să vedem dacă după se va mai comenta. În acest moment nu putem face publică înregistrarea pentru că nu avem acordul lor.

Eleva nu a fraudat, ea a înlesnit o lucrare mai bună pentru cineva

Din punct de vedere penal eleva nu riscă nimic, profesorii, da. Eleva nu a fraudat, ea a înlesnit o lucrare mai bună pentru cineva. Aceasta riscă doar din punct de vedere administrativ să nu poată fi primită următoarele două sesiuni la bacalaureat. Aici, Comisia Națională va evalua să i se permită să vină la următoarea sesiune, și tot comisia poate propune ministrului o excepție  în contextul în care persoana respectivă nu are o culpă atât de mare", a mai declarat Gabriel Ispas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel