Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a vorbit la „Sinteza Zilei” (Antena 3) despre situația în care șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, e suspendat după ce instanța a admis contestația lui privind prelungirea mandatului acestuia. Președintele României, Klaud Iohannis, a prelungit mandatul generalul Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei prin decret.
Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, susține că a respectat toate legile în vigoare și a propus un alt nume la conducerea Statului Major General, însă Klaud Iohannis a refuzat orice negociere. „Propunerea pe care am făcut-o a fost una care respecta regulile legale și cu care am venit înaintea președintelui, înaintea CSAT încercând să găsim cea mai bună soluție pentru Ministerul Apărării Naționale. Nu a fost o propunere politică, am spus-o de nenumărate ori și vreau să specific acest lucru, pentru că e vorba de un general de trei stele pe care îl poți propune pentru o astfel de funcție și am încercat găsirea unor soluții. Bineînțeles că președintele nu a vrut, știm povestea aceasta”, a declarat ministrul Apărării.
„Am contestat acest decret emis fără propunerea ministrului, respectiv avizul primului ministru. Și bineînțeles, având în vedere prevederile legale, articolul care prevede acest lucru, am decis contestarea acestui decret în instanță. În acest moment, suntem cu acest decret suspendat, domnul general este suspendat, adică nefiind valabil acest decret, în acest moment, avem un șef al Statului Major împuternicit în persoana domnului Anastasof care e locțiitor al șefului Statului Major al Apărării și care îndeplinește atribuțiile acestei poziții, acestei funcții extrem de importante din Armata Română. Este o situație total neplăcută și total anormală, aspecte pe care eu nu le-am prevăzut, nu am crezut că președintele va încerca să ajungă să ducă Ministerul Apărării Naționale într-o zonă atât de politizată și de poltică”, a explicat Gabriel Leș.
„Propunerea a fost un general din armata României, nu a fost un om politic, nu am discutat despre o propunere care să nu respecte procedurile, discutăm despre o propunere care la sfârșitul unui mandat. Conform legii, patru ani e un astfel de mandat. Nu știu vreo altă țară în această situație. Am fost în SUA acum două săptămâni și am întrebat în ce condiții se face prelungirea unui termen al unui mandat, conform legii. Peste tot este ca în legea noastră, în anumite condiții acest mandat se poate prelungi, în situații excepționale ș.a.m.d. Nicăieri, cutuma, normalitatea e ca un astfel de mandat să nu se prelungească. Deci nu discutăm de o persoană în sine, discutăm despre un mandat care s-a încheiat la un moment dat”, a mai spus ministrul Apărării.
„Situația nu e deloc ușoară, dar armata nu va suferi în acest război în măsura în care ține de mine și de cei care îndeplinesc aceste atribuții în acest moment. Nu am crezut că voi ajunge în situația aceasta când am mers la președinte cu această nominalizare, deci nu mă așteptam ca să introducem armata într-un joc politic doar pentru un câștig electoral care nu știu unde este, să ajungem să nu putem negocia o nominalizare care ține până la urmă de ministru, de avizul primului ministru și de un decret pe care îl emite președintele. Situația în care suntem acum e un pic și mai neplăcută. Instanța de judecată de acum două săptămâni ne-a pus în vedere trei aspecte extrem de importante. În primul rând, ne-a dat totuși un termen și mi-e și jenă să discut, pentru că ne-a dat un termen până la care să ajungem la o înțelegere amiabilă, să rezolvăm această problemă așa cum ar fi fost normal de la început. Dar nu am ajuns la nicio înțelegere amiabilă”, a precizat Leș.
„Documentele le-am trimis (la Președinție - n.r.) din 17 decembrie 2018, înaintea ședinței CSAT din 28 decembrie 2018. Am încercat să îl contactez pe președinte, n-a avut timp, mi-a spus să iau legătura cu un consilier, nu mi-a spus deloc că ar fi vreo problemă cu propunerea pe care noi am făcut-o și modul în care l-am găsit. Și am ajuns în situația asta. E o chestiune la care nu mă așteptam deloc. Pentru că nu am gândit-o politic, n-am dorit să o politizăm. Era normal să putem avea o discuție instituțional corectă”, a încheiat ministrul Leș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News