RMGC cere României despăgubiri de miliarde. 1 mai cu 400 de șomeri

Compania canadiană Gabriel Resources nu se așteaptă la progrese cu privire la proiectul minier Roșia Montană. Proiectul, care permite exploatarea minieră, este pus ultimul pe ordinea de zi, în 7 mai. RMGC ar fi început pregătirile pentru o procedură de arbitraj internațional, prin care cere României despăgubiri de miliarde de dolari. În plus, din această zi, 1 mai, 400 de angajați de la Roșia Montană ar putea ajunge șomeri. 

Alegeri prezidentiale 2024

Informațiile apar într-un articol publicat, miercuri, în cotidianul canadian The Globe and Mail. Gabriel Resources a avertizat că ar putea concedia aproximativ 80% dintre angajaţii subsidiarei sale din România sau aproximativ 400 de angajaţi, începând cu data de 1 mai, dacă perspectivele pentru proiectul minier Roşia Montană nu se vor îmbunătăţi.

Despăgubiri de patru miliarde de dolari

Compania canadiană a precizat încă din luna septembrie a anului trecut că va da în judecată guvernul român şi că va cere despăgubiri de până la patru miliarde de dolari, din cauza "multiplelor încălcări ale tratatelor de investiţii".

Efecte economice negative. Neîncredere pentru investiții

Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, al şaselea în acest post începând de la jumătatea anilor '90, a avertizat că eşecul autorităţilor de la Bucureşti de a aproba proiectul Roşia Montană va afecta imaginea României- "Cazul nostru este foarte solid şi vom fi foarte clari că efortul României de a atrage investiţii străine va avea de suferit". 

7 mai, zi decisivă. Proiectul, ultimul pe ordinea de zi

Camera Deputaţilor din Parlamentul României urmează să supună la vot în data de 7 mai o lege care ar acorda statut juridic special proiectului minier, prin care ar putea permite pornirea acestuia. Însă, compania canadiană nu se aşteaptă la un vot favorabil, în parte şi din cauza opoziţiei opiniei publice faţă de proiectul minier şi faţă de utilizarea cianurilor în procesul de extracţie. Proiectul de lege ocupă ultima poziţie pe ordinea de zi.

"Nu putem face comentarii cu privire la aspectele unei proceduri de arbitraj internaţional pe care am putea-o iniţia împotriva României", a declarat purtătorul de cuvânt al Gabriel Resources, Bobby Morse.

VEZI și: Coincidențe care leagă protestele anti-Roșia Montană de Ungaria 

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) vrea să dezvolte la Roşia Montană cea mai modernă mină din România. Își propune să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri. În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel