Gabriel Resources contestă decizia de neprelungire a licenței pentru Roșia Montană. Notificare oficială către Iohannis și Ciolacu

Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

Compania canadiană Gabriel Resources a transmis o notificare oficială președintelui Klaus Iohannis și premierului Marcel Ciolacu, prin care anunță intenția de a contesta decizia autorităților române de a nu extinde licența pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană.

Gabriel Resources a precizat că, dacă nu va primi un răspuns favorabil din partea autorităților române în termen de 90 de zile, va demara procedurile de arbitraj pentru prelungirea licenței de exploatare a zăcământului aurifer de la Roșia Montană. Această mișcare vine ca urmare a deciziei Autorității Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), care în luna iunie a acestui an a refuzat să prelungească licența de concesiune pentru Roșia Montană Gold Corporation.

ANRM a analizat documentația depusă de companie și a concluzionat că nu există motive pentru prelungirea valabilității licenței de concesiune nr. 47/1999, aprobată inițial prin Hotărârea de Guvern nr. 458/10.06.1999. În comunicatul oficial, ANRM a subliniat că decizia a fost luată după o evaluare amănunțită a documentelor depuse de Roșia Montană Gold Corporation și a corespondenței purtate în această perioadă.

Comunicatul Gabriel Resources

Într-un comunicat detaliat, Gabriel Resources a transmis:

”Gabriel Resources Ltd. anunță că a depus o notificare de litigiu împotriva României în temeiul a două tratate bilaterale de protecție a investițiilor, ca urmare a deciziei Guvernului României de a nu prelungi termenul licenței de exploatare de la Roșia Montană. Filiala noastră majoritară, Roșia Montană Gold Corporation S.A., a solicitat oficial prelungirea licenței pe 6 martie 2024. În ciuda respectării depline de către RMGC a tuturor obligațiilor legale și contractuale, ANRM a respins cererea de prelungire pe 20 iunie 2024.”

Compania consideră că decizia este nejustificată și arbitrară, fiind o încălcare a legislației românești și a tratatelor bilaterale de investiții. Gabriel Resources susține că această decizie vine la doar trei luni după încheierea arbitrajului ICSID împotriva României, sugerând că este o măsură calculată și motivată politic pentru a împiedica dezvoltarea proiectului minier fără un proces echitabil sau compensație adecvată.

Gabriel Resources a reiterat disponibilitatea pentru discuții la nivel înalt cu guvernul român, în vederea găsirii unei soluții acceptabile pentru ambele părți. Notificarea oficială inițiază o perioadă de reflecție de 90 de zile, după care compania poate opta pentru arbitraj.

Emiterea notificării nu afectează demersurile actuale ale Gabriel Resources de a anula decizia ICSID, compania rămânând hotărâtă să obțină anularea acesteia.

Modificarea legii miniere, aprobată. Ce se va întâmpla la Roșia Montană

Vă reamintim că executivul a aprobat ordonanța care prevede modificarea legii minelor. Noile reglementări au în vizor redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice.

Radu Oprea, Ministrul Economiei, a anunțat că Guvernul a aprobat în cursul zilei de vineri ordonanța care prevede modificarea legii minelor prin care se reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice. Acesta a precizat că prevederile nu se referă la Roșia Montană, scrie TVRInfo.

„Astăzi am aprobat proiectul care se referă la legea minelor, la materialele neenergetice şi fac această precizare pentru că se referă doar la cele neenergetice, pentru că avem un Regulament european 2024/1252 al Parlamentului European şi al Consiliului – este din data de 11 aprilie 2024 şi instituie un cadru pentru asigurare aprovizionării sigure şi durabile cu materii prime critice şi modifică o sumedenie de regulamente europene. Am transpus în legea din România această posibilitate de a exploata materialele critice, cu un accent deosebit pe iazuri şi pe halde”, a declarat Radu Oprea.

Ministrul a menționat că europarlamentarii României, membri ai comisiei de specialitate din Parlamentul European, au decis hotărârea acestui amendament în așa fel încât să existe posibilitatea exploatării din iazuri și halde a materialelor importante pentru economia țării noastre și pentru economia UE.

„În acelaşi timp, am venit cu precizări referitoare la partea de posibilitate de valorificare a golurilor miniere din saline de către Compania Naţională Salrom, astfel încât, din punct de vedere turistic, medical, să poată fi făcute investiţii”, a mai adăugat ministrul.

Există posibilitatea de redeschidere a mineritului pentru materialele critice, însă cu o condiție esențială, aceea ca membrii comunităților locale să fie implicați în această activitate. Oprea a specificat că dacă toate condițiile mai sus menționate sunt îndeplinite dar și dacă există tehnologii prietenoase cu mediul, mineritul din România în domeniul acesta poate reîncepe.

Ministrul Economiei a mai subliniat, de altfel, că modificările nu au nicio implicare asupra proiectului Roșia Montană. Sunt vizate iazurile și haldele de pe tot teritoriul României

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel