Bogdan Chirieac a comentat despre procesul României cu Gabriel Resources în cazul "Roșia Montană".
Canadienii de la Gabriel Resources, compania care a vrut să exploateze aurul de la Roșia Montană, cer statului român drept despăgubiri pentru blocarea proiectului suma de 6,6 miliarde de dolari, adică 2% din PIB-ul României pe 2023. Suma este de 10 ori mai mare decât prejudiciul calculat de partea română.
În eventualitatea pierderii procesului de la Washington, în care statul român a cheltuit deja 16 milioane de dolari pe avocați și experți, autorii morali pentru acest eșec imens ar fi Dacian Cioloș și cei din guvernului său. Pe 4 ianuarie 2017, în ultima zi din mandatul Guvernului Cioloș, a fost trimisă la UNESCO cererea de includere a localității Roșia Montană pe lista patrimoniului mondial. Această cerere a cântărit greu în procesul de la Washington, pentru că a fost invocată de Gabriel Resources ca dovadă prin care Statul Român a încercat să închidă proiectul de exploatare minieră.
Dacă ar fi devenit realitate proiectul de la Roșia Montană, România devenea cel mai mare producător de aur și argint din UE.
O anchetă bazată pe documente emise de Institutul Național al Patrimoniului și de alte instituții ale Statului Român dezvăluie că includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO s-a făcut la presiunea unor ONG-uri cu legături în străinătate și cu nerespectarea a numeroase prevederi legale. Un raport al Institutul Național al Patrimoniului, citat de evz.ro, arată că în spatele blocării proiectului Roșia Montană s-ar fi aflat miliardarul George Soros, investitor strategic în industria aurului, care ar fi finanțat acțiunile împotriva proiectului minier prin intermediul Fundației Soros din România și a altor platforme de finanțare filomaghiare.
Conform unui alt document, nucleul dur al rețelei lui Soros ar fi cuprins ONG-uri, lideri de opinie și politicieni de la USR și PLUS, transmite România TV.
În document se regăsesc mai multe nume sonore și cunoscute românilor.
Întrebat la ce ne mai ajută faptul că premierul Marcel Ciolacu o să ne arate vinovații în dosarul ”Roșia Montană, dacă noi tot o să plătim, analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns:
"Din nefericire, justiția e nefuncțională în România. Nu domnul Ciolacu trebuie să ne spună cine sunt vinovații, ci justiția. Probabil că faptele penale sunt prescrise, nu știu, dar, în orice caz, în civil, oamenii aceștia trebuie să achite prejudiciul. Dacă am avea justiție, ar trebui să ne spună, să se hotărască, să vedem cum facem cu toate structurile care au contribuit la acest dezastru. Altfel cum? Altfel, când dăm cu petul în asfalt, cum făceau domnii ăia ‘uniți salvăm Roșia Montană’ (de unde și sloganul din titlu și din poză ”DNA, fă-ți birou la Roșia” n.r.), poate spunem ‘plătim, salvăm Roșia Montană’. Adică schimbăm ceva. E dreptul oamenilor să demonstreze, dar cei care au drept de semnătură și sunt demnitari și funcționari publici, aceia au o responsabilitate. Hai să vedem, că așa e și cu vaccinul. Domnul Voiculescu, nu? Adică a făcut gaură de un miliard, sunt convins că nu a luat șpagă, așa sunt convins, că nu dă compania americană șpagă în chestiunea asta, dar prejudiciul pentru nepricepere este. Atunci, să vedem dacă achiți, nu penal, că nu se pune problema, ești om, dar civil da, pentru că trebuie să achiți. Să vedem dacă ancheta avansează la DNA sau nu avansează", a afirmat Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News