Legea achiziţiilor publice, proiect. Firea: O voi depune eu, ca primar general

Gabriela Firea
Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat joi, în timpul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, că va propune o lege a achiziţiilor publice, în baza amendamentelor elaborate de primari din diverse formaţiuni politice, în cadrul Asociaţiei Municipiilor. 

Precizările au fost făcute în cadrul dezbaterilor la proiectul de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului Municipiului Bucureşti la 30 septembrie, în cadrul cărora consilierul municipal PNL Cătălin Deaconescu i-a reproşat primarului general că procentul de realizare a investiţiilor este de doar 18%. 

"Eu ştiu că este grav când citeşti execuţie bugetară până în 20% - şi pe mine mă sperie această cifră - dar haideţi împreună să vedem de ce avem o execuţie bugetară atât de redusă. Vi se pare că eu sau colegii mei nu am muncit în doi ani? Noi am venit cu multe proiecte, am vrut să facem foarte multe lucruri, pe care vrem să în continuare să le facem, dar noi nu suntem o entitate separată de restul ţării. Noi trebuie să ne supunem legislaţiei în vigoare.

Legea achiziţiei este proastă în continuare şi fac un anunţ în premieră. Nu am uzitat până acum, pentru că am considerat că nu este normal să forţez anumite reguli pe care le-au instituit foştii primari generali, dar sunt nevoită să apelez la dreptul pe care îl am, de primar general, de a legifera, şi voi propune în premieră o lege a achiziţiilor publice, pe care o voi depune eu, ca primar general, pentru că am acest drept legal", a declarat primarul. 

Proiectul va cuprinde amendamente ale primarilor de la toate partidele

Ea a mai precizat că proiectul de lege va cuprinde amendamente care au fost elaborate de către primari ai PSD, PNL, UDMR şi ai altor formaţiuni politice, de care nu s-a ţinut cont la modificarea legii achiziţiilor publice. 

"Atribuţiile primarului, fie el şi primar general, sunt limitate de lege. Ştiţi foarte bine că am militat alături de alţi primari din ţară, PSD, PNL sau alte culori politice, în cadrul Asociaţiei Municipiilor, pentru modificarea legii achiziţiilor publice, care ar fi permis într-adevăr dezvoltarea acestei ţări, prin dezvoltarea oraşelor.

"Toată munca noastră s-a dus pe apa sâmbetei"

Din nefericire, toată munca noastră de la AMR s-a dus pe apa sâmbetei, pentru că mult prea puţine amendamente pe care noi le-am propus au fost luate în considerare şi sunt acum parte din noua lege a achiziţiilor publice. Atât în ţară, cât şi în Bucureşti sunt foarte multe proiecte blocate din cauza legislaţiei greoaie, care blochează şi frânează în continuare ţara, a achiziţiilor publice. Doar pentru achiziţia celor 400 de autobuze Euro 6 de către STB, fost RATB, a trebuit să muncim doi ani. Normal, într-o ţară civilizată, în maximum şase luni se putea realiza înnoirea parcului auto", a spus Firea. 

Cătălin Deaconescu a precizat că art. 74 din Constituţia României nu dă primarului general dreptul la iniţiativă legislativă. Proiectul de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului Municipiului Bucureşti a fost respins, în condiţiile în care a absentat un consilier municipal al PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel