Gabriela Firea, plan de măsuri pentru reducerea riscului seismic în Capitală

Primarul General, Gabriela Firea, a susținut, miercuri, la sediul PMB, o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat planul de măsuri și actiuni pentru reducerea riscului seismic în Capitală. 

Alegeri prezidentiale 2024

Alaturi de primarul Capitalei au fost prezenti directorul executiv adjunct al Directiei Investitii, Luiza Matheas si directorul general al Administratiei Fondului Imbiliar, Mihai Enachescu.

Având în vedere interesul crescut al cetățenilor privind situația imobilelor cu risc seismic, am realizat o evaluare a acestora, precum și a situației găsite la Primăria Generală a Capitalei și am propus un set de măsuri urgente pe care doresc să vi le prezint, a precizat pentru început Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei.

"Dar mai întâi doresc să fac apel la Guvernul României și la Parlament pentru a îmbunătăți legislația privind clădirile cu risc seismic deoarece unul din principalele motive din cauza căruia nu s-au făcut mai multe consolidări este refuzul proprietarilor de a părăsi clădirile cu bulină. Poate fi justificată atitudinea lor și prin faptul că Primăria nu le-a oferit concret o situație stabilă referitoare la: timpul cât locatarii vor fi mutați în alte locuințe, pe timpul consolidării, precum și prețul considerat destul de mare al acestei operațiuni.

Bucureștiul este capitala țării, prin urmare nu poate fi responsabilitatea doar a Primăriei Generale. În ceea ce ne privește vom acționa cu maximă seriozitate și va garantez ca vom recupera timpul pierdut.

Având în vedere complexitatea operațiunii de consolidare, dar mai ales cele de: expertizare, convingere a cetățenilor care locuiesc în imobile cu bulină să accepte altă locuință pe perioada consolidării, precum și necesitatea ca lucrările de consolidare să aibă o durată precisă, limitată în timp, previzibilă, AM DECIS: ÎNFIINȚAREA unei entități care să se ocupe EXCLUSIV de toate etapele procesului de consolidare. Până acum de acest subiect extrem de important s-au ocupat angajați din mai multe direcții ale Primăriei, care aveau și alte responsabilități și am constatat că nu lucrau în mod coordonat.

ADMINISTRAȚIA MUNICIPALĂ PENTRU CONSOLIDAREA IMOBILELOR CU RISC SEISMIC

Această entitate de coordonare a procesului de consolidare se va numi: ADMINISTRAȚIA MUNICIPALĂ PENTRU CONSOLIDAREA IMOBILELOR CU RISC SEISMIC – instituție publică în subordinea Consiliului General al Municipiului București. În ședința ordinară din luna septembrie voi supune aprobării Consiliului General proiectul de hotărâre privind înființarea acestei entități. In aceasta aadministratie toti angajatii se vor concentra doar pe consolidarea cladirilor cu bulina.

In ceea ce priveste partea financiara, am găsit în bugetul votat de fostul Consiliu circa 13 milioane de lei pentru acest an, iar de bugetul de stat Primăria Generală a primit 20.385.000 lei, adică în jur de 4 milioane și jumătate de euro. Consider ca aceste sume sunt insuficiente si vom actiona printr-o rectificare bugetara.

Am avut întâlniri cu dl secretar de stat Raed Arafat în care am discutat în mod special despre modul de acces al ISU la imobilele cu risc seismic pentru realizarea intervențiilor de urgență și am stabilit mai multe măsuri.

[citeste si]

In ceea ce priveste cifrele care s-au vehiculat si care nu erau de fiecare data corecte, fac urmatoarele precizari: Lista imobilelor din Bucureşti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic cuprinde un numar de 774 de cladiri:

- Imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public –183 clădiri

- Imobile încadrate în clasa I de risc seismic – 173 clădiri

- Imobile încadrate în clasa II de risc seismic – 318 clădiri

- Imobile încadrate în clasa III de risc seismic - 94 clădiri

- Imobile încadrate în clasa IV de risc seismic – 6 clădiri

- Imobilele au fost expertizate în perioada 1994 – 1996 de fostele ICRAL-uri (preluate de municipalitate pe bază de inventar). După 1997 clădirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau asociaţiilor de proprietari; prioritate având clădirile cu regim de înălţime de minim P+5 etaje şi construite înainte de anul 1940.

Din totalul clădirilor expertizate au fost consolidate din anul 2001 pana in prezent 75 imobile, 18 de catre Primarie, restul pe cheltuiala proprie a proprietarilor.

Pentru 62 cladiri din cele 183 cladiri au fost depuse documentele legale de catreasociatiile de proprietari, insa doar pentru 11 imobile sunt incheiate contracte de executie a lucrarilor, in conditiile legii, si numai la 3 dintre acestea sunt deschise santiere,situatie pe care eu o consider dramatica si de aceea am decis infiintarea acestei administratii care sa se ocupe exclusiv de cladirile cu risc seismic.

Pentru alte 19 cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru restul de 29 cladiri dosarele proprietarilor sunt incomplete.

Centrul Istoric

În zona Centrul Istoric structura imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic (proprietate privată a statului sau proprietate mixtă) se prezintă astfel:

- Risc Seismic I Pericol Public – 38 imobile, în care deținem 87 apartamente, ocupate în prezent de 200 cetățeni;

- Risc Seismic I – 11 imobile;

- Risc Seismic II - 6 imobile; 

În ceea ce priveste cladirile cu bulina de pe Calea Victoriei:

- Imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public – 12 clădiri

- Imobile încadrate în clasa I de risc seismic – 1clădire

- Imobile încadrate în clasa II de risc seismic – 3 clădiri

- Imobile încadrate în clasa III de risc seismic - 2 clădiri

- Imobile încadrate în categorii de urgenţă şi neîncadrate în clase de risc seismic corespunzătoare – 9 clădiri

Din cele 27 de cladiri, doar 4 imobile sunt consolidate- Calea Victoriei nr. 23, 33-35, 56 şi 128A.

În regim de urgență, demarăm consolidarea în Centrul Vechi şi pe Calea Victoriei, dar este nevoie de urmatoarele:

1. Expertizarea clădirilor pentru care nu există expertiză.În funcţie de concluziile raportului de expertiză, respectiv încadrarea în clasa I de risc seismic, cu pericol public se poate trece la inceperea serviciilor de proiectare si demararea execuţiei lucrărilor. Pentru fiecare fază, este necesară solicitarea din partea proprietarilor şi depunerea tuturor documentelor prevăzute în normele de aplicare a O.G. 20/1994

CONDIŢII PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNDEPLINEASCĂ CLĂDIRILE PENTRU A INTRA ÎN PROCESUL DE CONSOLIDARE (PROIECTARE ŞI EXECUŢIE).

Conform prevederilor Ordonanţei nr. 20/1994 republicată beneficiază de finanţare de la bugetul de stat imobilele încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public.

Restituirea sumelor aferente consolidării se face de către proprietari, în rate lunare egale în lei, fără dobândă, cu o durată de rambursare de până la 25 de ani, de la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare.

Incepand din momentul in care noua administratie va functiona, dar chiar mai devreme, angajatiicare s-au ocupat pana acum de consolidari vor renotifica proprietarii imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic, pericol public.

Din pacate trebuie sa apelam la cateva masuri prin care sa-i constientizam pe proprietari ca isi pun viata in pericol daca refuza consolidarea. Se va proceda si la amendarea proprietarului pentru neprezentarea cadastrului apartamentului (spaţiului cu altă destinaţie) în termen de 60 zile de la notificare, potrivit legii. Se vor actiona in instanta a proprietarii care nu permit accesul in locuinte in faza de proiectare si/sau executie si se va proceda la obtinerea unei ordonante presedintiale.

De ce nu se pot consolida imobile cu familii în apartamente?

Vreau sa va dau urmatoarele explicatii: Depinde de soluţia de consolidare stabilită prin proiect.

1. Dacă aceasta nu presupune intervenţii majore în apartamente, consolidarea se poate realiza cu menţinerea locatarilor în imobil. În acest caz trebuie asigurate utilităţile (apă, gaz, energie electrică) pe perioada consolidării şi pe baza unui program stabilit de constructor. E necesara permiterea accesului constructorului în proprietate conform graficului de execuţie, anexă la contractul de lucrări al constructorului. În acest caz durata de realizare a lucrărilor va fi mult mai mare.

2. Dacă soluţia de consolidare stabilită prin proiectul tehnic presupune intervenţii majore la structura de rezistenţă (planşee, grinzi şi stâlpi, diafragme) cu decopertarea acestora, înlocuirea unora dintre elemente (planşee din lemn), NU este posibilă derularea lucrărilor în prezenţa locatarilor.

Care sunt costurile implicate in procesul de consolidare?

Tariful (estimativ) pe mp pentru lucrarile de consolidare variaza in functie de solutia de consolidare astfel: costurile sunt intre 270 euro/mp si 450 euro/mp. Rata lunara variaza in medie intre 200 de lei si 500 de lei /luna. Sunt situatii cand proprietarii unor apartamente spatioase (100-150mp) trebuie sa plateasca lunar si 700 de lei.

APARTAMENTE UNDE POT FI CAZATI CETATENII DIN BLOCURILE UNDE INCEPE CONSOLIDAREA

În prezent Administrația Fondului Imobiliar dispune de un număr de 84 apartamente libere, cu destinația locuințe de necesitate, aflate în imobilele situate în Bulevardul Națiunile Unite nr. 8, bloc 108, tronson II, în Bulevardul Națiunile Unite nr. 9, bloc 107, tronson II și în Calea 13 Septembrie nr. 224, bloc V53, tronson II.

FAC APEL la proprietarii de imobile care se încadrează în clasa I de risc seismic pericol public să accepte locuințele puse la dispoziție de Primărie, în regim de urgență, iar dacă nu locuiesc în acele imobile și au chiriași să îi informeze și să înceteze contractele de închiriere.

Vom demara procedurile de consolidare a imobilelor aflate 100% în proprietatea Primăriei, deci acolo unde nu avem nevoie de acceptul unui co-proprietar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel