Gabriela Firea va plăti electoral pentru Legea defăimării a lui Dragnea

Campania candidatului PSD pe Bucureşti va plăti costul de imagine si electoral din cauza Legii defăimării susţinută de Liviu Dragnea.

Din cauza campaniei apatice pe care a avut-o până acum PNL, PSD nu a făcut decât să aştepte liniştit compromiterea candidatului PNL. Cu votul într-un singur tur şi bazinul antiPSD fragmentat între PNL şi partidele mici, tot ce trebuie să facă PSD si Gabriela Firea este să nu enerveze bucureştenii cu acţiuni stridente sau teme politice care să radicalizeze nucleul electoral antiPSD din Bucureşti.

Şi chiar când lucrurile începeau să meargă pentru PSD, exact când PNL era mai vulnerabil şi din cauza presiunii publice asupra lui Cristian Buşoi şi din cauza presiunii pe legea prevenţiei iniţiată de liberali, PSD se sabotează singur cu o lege prostească, uşor de interpretat ca un atac la libertatea de exprimare.

Campania candidatului PSD la Bucureşti va fi afectată de dezbaterea intensă pe Legea defăimării a lui Liviu Dragnea. Consecinţele sunt pe două planuri:

1.Afectarea libertăţii de exprimare este genul de subiect care mobilizează mai ales electoratul nehotărât, care în Bucureşti este acum într-o proporţie majoră (mai mult de o treime). Acest electorat care doreşte sancţionarea tuturor partidelor/politicienilor este parte a electoratului care a decis victoria lui Iohannis şi pe care PNL nu mai reuşea să-l mobilizeze împotriva PSD din cauză că inclusiv PNL apare „la fel ca toate partidele".

2. Îngrădirea libertăţii de exprimare este un subiect emoţional care dinamizează dezbaterea apatică din precampanie asociind PSD cu o poziţie stridentă şi deranjantă care aminteşte de vulnerabilităţile mai vechi ale partidului (de la încercările lui Adrian Năstase a de controla presa, până la tradiţionala aversiune a pesediştilor faţă de mediile de comunicare dominate de public radical de dreapta).

Contextele de precampanie sunt momente de maximă voalatilitate a dezbaterii publice pentru că atunci orice poate fi reinterpretat, inflamat şi folosit politic. De ce a riscat PSD şi Liviu Dragnea să vină cu un proiect atât de interpretabil? De ce într-un context în care partidele trebuie să fie prudente la maxim pentru a nu deranja o opinie publică majoritar ostilă politicienilor , liderul PSD a adus în discuţie o temă atât de stridentă şi interpretabilă?

Un posibil răspuns ar fi că prin legea defăimării, PSD vrea să prevină inflamarea unei dezbateri publice despre colapsul financiar din Primăria Generală, dezbatere pe care liberalii o pregătesc ca pe acţiune de anvergură în campania la Bucureşti. Atacul lui Cristian Buşoi legat de factura neachitată de PSD pentru lansarea lui Victor Ponta de pe Arena Naţională era doar începutul pentru ceea ce liberalii vor să atace ca fiind colapsul bugetar al Primăriei Generale în ultimii ani de „sistem PSD cu faţa lui Sorin Oprescu".

Tema banilor risipiţi este o temă de emoţională care poate mişca electoratul apatic, iar după 7 ani de administraţie Oprescu asociat cu PSD, este tema negativă care se inflamează uşor în asociere cu „sistemul pesedist" care a dominat primăria Capitalei. Legea defăimării vulnerabilizează campania prudentă de până acum a Gabrielei Firea, amintind electoratului din Bucureşti de ce trebuie să voteze contra PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel