Gabriela Firea a tras un semnal de alarmă și a spus că învățământul ar trebui să fie prioritatea zero în orice Guvern.
Aceasta a ținut să sublinieze faptul că nu doar nivelul ridicat al abandonului școlar este îngrijorător, ci și tendința sa crescătoare, iar obiectivul de a avea o rată a abandonului școlar de 14,8% până în 2014, 12,8% până în 2017 și 11,3% până în 2020 pare imposibil de atins.
Principalii factori de risc în ceea ce priveşte neparticiparea şcolară
Copiii care nu merg la școală se pot confrunta cu o serie de probleme pe care le Gabriela Firea le semnalează după cum urmează: sărăcia şi implicarea copiilor în activităţi lucrative, nivelul redus de educaţie al părinţilor şi de conştientizare a importanţei educaţiei, discriminarea şi insuficienta dezvoltare a unei culturi a incluziunii, dar și insuficienta adaptare a metodelor de predare la nevoile copiilor aflaţi în situaţii de risc.
În Uniunea Europeană, circa 40% dintre absolvenții de liceu își continuă studiile în învățământul superior. În România, nu atingem nici măcar jumătate din această rată, iar abandonul școlar este una dintre cauzele primordiale ale acestei stări de fapt. Acesta este un indicator care ne arată cât se poate de limpede ce însemnă subfinanțarea educației. Poate că 6 la sută din PIB, cât ar trebui să fie bugetul Educației, sună prea abstract, dar faptul că fiecare al șaselea copil din România abandonează școala este cât se poate de concret.
Învățământul ar trebui să fie o prioritate
"Ca fost cadru didactic, ca mamă, jurnalist și senator, cred cu tărie că învățământul trebuie să fie o proritate pentru orice societate responsabilă, preocupată de viitorul său. Din păcate însă, efectele nu sunt vizibile imediat, așa cum se întâmplă cu alte domenii, iar atunci când se văd este deja mult prea târziu", a conchis senatorul PSD.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu