Parlamentul European a adoptat propunerile de îmbunătățire ale statisticilor integrate referitoare la ferme.
Parlamentul European a votat ieri Raportul Comisiei AGRI realizat de către vicepreședintele Comisiei, europarlamentarul român Gabriela Zoană, în privința statisticilor integrate referitoare la ferme și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 1166/2008 și (UE) nr. 1337/2011 din 2017.
"Statisticile agricole sunt coloana vertebrală a sistemului agricol european. Pentru a spori viteza de răspuns la noile nevoi de date, Comisia Europeană a prezentat o nouă propunere bazată pe un cadru integrat, flexibil și modular, iar eu în calitate de raportor, am condus negocierile în trialog dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisia Europeană, rezultatul fiind adoptarea raportului privind statisticile integrate referitoare la ferme cu 562 de voturi în favoarea raportului din 685 de voturi exprimate. Doresc să mulțumesc tuturor echipelor care au lucrat la acest dosar, începând cu Eurostat, celor două Președinții, cea estoniană și cea bulgară, colegilor raportori din umbră cu care am colaborat pe parcursul dosarului, dar și predecesoarei mele, actualul prim-ministru al României, dna Virorica Dăncilă, care a început acest dosar", a declarat Gabriela Zoană, vicepreședinte al Comisiei AGRI.
Scopul raportului
Scopul acestui raport este de a crea un sistem pe baza căruia să putem înțelege mult mai bine starea agriculturii în Uniunea Europeană, a zonelor rurale, cât și a politicilor agricole. Astfel, se stabilește un cadru pentru statisticile europene de la nivelul fermelor și se integrează informații privind structura fermelor, metodele de producție, măsurile de dezvoltare rurală, aspectele de agro-mediu, toate într-un sistem flexibil de module și de sondaje ad-hoc legate de un set de bază de variabile. Raportul are la bază ideea de a simplifica colectarea datelor, reducerea costurilor și a sarcinilor administrative, dar și de a păstra un cadru flexibil ce va putea dura și se va putea adapta în timp.
"Prin acest regulament se urmărește îmbunătățirea sistemului de colectare a datelor, acesta devenind mai coerent, flexibil și mai rapid, pentru reducerea birocrației administrative. Procesul de colectare a datelor statistice, în special cele privind structura exploatațiilor agricole, influențează vizibil deciziile în viitoarele reforme agricole, decizii care în cele din urmă se răsfrâng asupra fermierului", a concluzionat Gabriela Zoană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News