Klaus Iohannis, lider al PNL și candidatul ACL la alegerile prezidențiale, a comis o gafă în cadrul unei cuvântări susținute, joi, la o dezbatere publică despre sistemul educațional din România, organizată de Institutul de Studii Populare și Fundația Hanns Seidel.
"Am antecedente în sistemul educaţional. Am fost dascăl de fizică timp de 15 ani, am condus un inspectorat şcolar mai puţin timp, trei ani. Acum sunt un politruc care vrea să candideze la Preşedinţia României. Consider că este un privilegiu pentru mine că am ajuns într-o poziţie în care pot să îmi exprim câteva opinii legate de ce ar putea să fie sistemul educaţional pentru România, pentru români şi care ar putea să fie rolul preşedintelui ţării în această ecuaţie. O ţară performează bine dacă oferta educaţională este corelată cu piaţa muncii. Cu cât mai mulţi oameni calificaţi pentru piaţa muncii existentă sau dorită ies din sistemul de educaţie, cu cât mai bună este corelaţia, cu atât mai bine performează economia", a declarat Klaus Iohannis, citează stiripesurse.ro.
În DEX, cuvântul "politruc", care provine din limba rusă ("politruk") este definit astfel: Instructor, îndrumător politic în armata sovietică, însă, după 1989, termenul a fost folosit în România în sens peiorativ, pentru a evidenția latura negativă a politicienilor post-decembriști.
Despre elementul "politruc" a vorbit în urmă cu o lună și șeful SRI George Maior, când a accentuat că politizarea administraţiei publice este un element de mare pericol şi de mare vulnerabilitate.
"E un element de mare vulnerabilitate pentru noi, revin la politicianul care pune partidul înainte de stat. Puţini politicieni încearcă să se profesionalizeze într-un anumit domeniu, pe care trebuie să-l stăpânească. De aici pornesc lucruri negative. Prin elementul politruc distrugem o resursă strategică a statului. Când se va învăţa acest lucru, inclusiv prin sancţiunea votului, poate lucrurile vor sta mai bine. Nu există stat democratic modern unde se negociază funcţiile de cea mai mare expertiză, în sens politic", declara George Maior în interviul acordat pentru Adevărul.
Iohannis vrea reformă în Educație
În cadrul aceluiași eveniment, candidatul ACL la Președinție a explicat și cum România poate performa ca țară: "Cred că trebuie să elaborăm un plan pentru educație pentru un secol. Dacă reușim acest lucru, putem performa noi, ca țară, și fiecare în parte. Această reformă trebuie bine gândită, implementată gradual și într-un termen rezonabil. Trebuie, mai întâi, să creăm o generație de formatori. Astfel, am valorifica cea mai importantă resursă, resursa umană", a mai spus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci