Autoritățile care investighează moartea lui Ionuț au gafat copilărește, punând în discuție credibilitatea anchetei? În acest caz sensibil, în care presiunile sunt uriașe, dat fiind impactul emoțional al tragediei, nu sunt permise greșeli. Iar apariția înregistrării video din Parcul Tei, în presă, poate pune într-o lumină proastă profesionalismul anchetatorilor.
Procurorul general nu a reacționat la reproșurile jurnaliștilor, care întrebau de ce procurorul de caz nu a dispus ridicarea imaginilor decât după ce a apărut articolul în Cancan. Adică la 17 zile după ce s-a produs tragedia! Poate n-a știut ce s-a întâmplat, poate a lăsat să se înțeleagă altceva, dar răspunsul a fost unul evaziv, de tipul: nu mă amestec în munca procurorului de caz.
Mi se pare imposibil de crezut că nu s-au ridicat probele video. Primul gest al procurorilor, după începerea anchetei, este să caute camerele de supraveghere. Poliția cunoaște amplasamentul tuturor sistemelor de monitorizare video, deci nu era decât o chestiune de ore să preleveze probele.
Din informațiile care circulă în presă, jurnaliștii de la Cancan.ro au observat, în timpul documentării, camerele video din parc. Sistemul de supraveghere putea stoca informații timp de 18 zile, după care înregistrările sunt șterse, pentru a face loc unora noi. Dacă ziariștii de la Cancan nu cereau o copie, imaginile ar fi fost șterse!
Deși procurorul general a lăsat de înțeles că abia astăzi s-au ridicat înregistrările, mă gândesc că acestea au fost găsite, din vreme, iar martorul cheie a fost deja audiat. Nu de puține ori se folosește o strategie de simulare a neatenției, pentru ca infractorilor să le fie înșelată vigilența.
O nedumerire, totuși, mai am. Dacă anchetatorii au găsit probele înainte să le găsească jurnaliștii, de ce nu au sigilat sistemul video? De ce au lăsat înregistrările în memoria aparatului, la îndemâna mass media? Până acum nu avem răspunsuri la întrebări.
Este posibil ca anchetatorii să verifice toate pistele și să apară surprize. Nu poate fi exclusă nici posibilitatea unei anchete de mântuială, în care se strâng câteva probe pentru a acoperi un verdict deja dat. Nu ar fi prima oară în care adevăratul vinovat e lăsat în libertate și altcineva plătește în locul lui.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu