Gafe cu furtul coifului de la Coțofenești. Șeful pazei de la Rijksmuseum critică partea română / Magazinele de bijuterii au securitate mai bună decât Muzeul Drents

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Ton Cremers, șef al securității la Muzeul Național din Amsterdam, a vorbit despre furtul coifului de aur de la Coțofenești și al brățărilor dacice din Muzeul Drents din Țările de Jos.

VEZI ȘI                   -                    Un român care a mers la Muzeul Drents i-a lăsat mască pe reporterii olandezi: Faci cinste neamului românesc / video viral

Coiful de aur de la Coțofenești și câteva brățări din perioada dacică au fost furate weekend-ul trecut din Muzeul Drents din Țările de Jos. În ultimele zile au apărut numeroase informații privitoare la nivelul slab de securitate al muzeului din Assen, deoarece hoții au reușit să dea spargerea și să fugă cu piesele în aproximativ 3 minute, potrivit nrc.nl.

Ton Cremers, șef al securității de la Rijksmuseum Muzeul Național din Amsterdam între 1996 și 2002, a precizat că „acest furt ar fi putut fi cu siguranță prevenit”.

El a explicat că securitatea unui muzeu trebuie privită ca foile unei cepe. Interiorul acesteia e reprezentat de piesele cele mai importante. În cazul Muzeului Drents însă, a existat doar prima foaie, ușa pe care au reușit să o spargă cu explozibil. El a relatat o experiență dn urmă cu 20 de ani a întocmit „un caiet de sarcini pe baza căruia un muzeu a construit o vitrină cu un grad de siguranță împotriva efracției de 20 de minute”.

În ciuda faptului că geamul a fost lovit cu barosul cei care au participat la experiment, nu au reușit să-l spargă. Aceste geamuri sunt realizate astfel tocmai pentru a da timp poliției să ajungă la locul respectiv și să oprească jaful.

La fel ar fi trebuit procedat și la Muzeul Drents, astfel încât hoții să se chinuie să ajungă la ce îi interesa înainte ca oamenii legii să ajungă la fața locului.

Ton Cremers a explicat că magazinele de bijuterii dispun de o securitate mult mai bună decât a unor muzee, cu vitrine din sticlă stratificată care nu sunt deloc scumpe având în vedere bugetele de care dispun muzeele. De pildă, o vitrină concepută pentru o piesă de la Muzeul Luvru a costat aproximativ 24.000 de euro.

CITEȘTE ȘI                     -                    Coiful de aur de la Coțofenești a aparținut familiei Simion. Istoria mai puțin cunoscută a emblemei Muzeului Național de Istorie

Sursa: Agerpres 

Critici pentru partea română

Ton Cremers a atras atenția și asupra gafelor făcute de partea românească atunci când a încheiat contractul pentru expunerea unui obiect atât de valoros la Muzeul Drents.

„Românii au greșit, neavând cerințe clare de securitate. Asigurătorul a greșit. Muzeul Drents a greșit. Și Serviciul Național pentru Patrimoniul Cultural, care și-a asumat o parte din daune, a greșit. Lanțul s-a rupt. A-a făcut o mare greșeală.”, a mai spus el.

Având în vedere cele precizate de Cremers, s-au îndeplinit criteriile pentru ca hoții să intre aproape nestingheriți în incinta clădirii și să sustragă obiectele din Tezaurul Național al României în doar câteva minute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel