Gafele lui Joseph Borell, Înaltul Reprezentant UE pentru Politica Externă, îl scot din cursa pentru un nou mandat. Se pregătește Iohannis?

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, va fi înlocuit, cel mai probabil după alegerile europarlamentare de anul viitor, dar va fi greu de egalat ca autor de gafe diplomatice. A făcut greșeli grave la Moscova sau la Bruxelles și s-a remarcat prin excese impardonabile în postările pe Twitter, scrie POLITICO.eu.

Eliberarea postului de Înalt Reprezentant al UE de către Borell, care nu mai are șanse de a fi reconfirmat, lasă loc liber pentru o altă personalitate politică din țările membre, apărând speculații că președintele Klaus Iohannis ar putea prelua această funcție, care nu vizează doar politica externă a blocului comunitar ci și politica de securitate. Alegerile europarlamentare au loc la jumătatea anului, după care încep negocieri pentru stabilirea componenței Comisiei, Înaltul Reprezentant începându-și mandatul din 2025.

Revenind la prestația lui Josep Borell, jurnaliștii redacției de la Bruxelles a acestei prestigioase publicații americane nici nu insistă asupra unor gafe minore, cum ar fi criticarea propriilor trimiși ai UE pentru că raportează prea târziu Bruxelles-ului, sau felicitarea Ecuadorului pentru ”organizarea de alegeri prezidențiale pașnice”... în ciuda faptului că unul dintre candidați a fost asasinat.

Cea mai umilitoare greșeală a lui Borell pentru poziția blocului comunitar este reprezentată, însă, de incidentul cu Serghei Lavrov, din 2021. Înaltul Reprezentant al UE s-a întâlnit cu ministrul de Externe al lui Putin, cu puțin înainte ca Rusia să lanseze invazia în Ucraina. Borell a rămas fără reacție, la conferința de presă comună, când Lavrov a profitat de transmisia în direct pentru a critica Uniunea Europeană, despre care a susținut că nu e un partener de încredere. Lavrov a râs de concluziile Occidentului în ancheta privind otrăvirea lui Alexei Navalni și a continuat prin îndepărtarea unor diplomați UE din Rusia.

O altă gafă de cinci stele, sau mai degrabă cinci palme peste frunte, este incidentul de securitate, când Borell a dezvăluit informații confidențiale și extrem de sensibile presei mondiale. La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Borrell a anunțat că Uniunea Europeană  va furniza Kievului avioane de luptă, adăugând că unele țări UE au „tipurile de avioane” de care Ucraina avea nevoie pentru a evita agresiunea rusă. Kievul cerea insistent avioane F-16, pentru a putea răspunde agresiunii rusești.

Diplomații și oficialii UE au fost revoltați că Borrell a anunțat public planul, care a fost discutat cu ușile închise și se afla încă într-un stadiu incipient. Ulterior, Borrell a încercat să dea înapoi, spunând că UE nu are suficienți bani pentru a plăti pentru acele avioane de război. Dar porumbelul scăpase...

Dacă lui Lavrov nu a putut să-i dea replica, Borell a jignit restul țărilor lumii, unele dintre acestea aliate ale Vestului. Nici chiar Viktor Orban, lider iliberal și ultranaționalist, nu ar fi riscat să spună așa ceva, consideră POLITICO.

Borell a sugerat că țările de pe  alte continente sunt ”o junglă” care ar putea invada Europa. În octombrie 2022, Borrell a stârnit indignare încă o dată când a comparat Europa cu o „grădină” și a numit restul lumii „junglă”.

„Da, Europa este o grădină, noi am construit o grădină. Totul funcționează”, a spus el. „Majoritatea din restul lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina.”

Acest comentariu cu tentă rasistă a fost critica de lideri politici din întreaga lume, care i-au reproșat Înaltului Reprezentant al Comisiei că o astfel de comparație este „nepotrivită” și „colonialistă”. Borrell a îngăimat câteva scuze, spunând că a fost interpretat greșit.

Dar a continuat să gafeze, cea mai recentă afirmație nepotrivită fiind făcută chiar în această săptămână, când Spania a câștigat Campionatul de fotbal feminin. Joseph Borrell a spus că este foarte mulțumit că femeile din Spania „învață să joace fotbal la fel de bine ca bărbații”, într-o comparație stridentă cu victoria echipei masculine a Spaniei din 2010 la Cupa Mondială. Condescendența Înaltului Reprezentant a declanșat acuzații de sexism și a înfuriat activiștii pentru egalitate de gen.

Bruxelles-ul a dat mai multă importanță jocurilor politice care l-au adus pe Borell la conducerea diplomației europene, decât evidențelor, căci seria gafelor a fost începută de Înaltul Reprezentant chiar înainte de a fi instalat în funcție. Chiar în timp ce se pregătea să-și ia în primire postul de Înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Borrell le-a dat colegilor o mostră de competență. În noiembrie 2019, din poziția sa de ministru de externe spaniol, Borrell a trimis pe Twitter  un document sensibil legat de extrădare, primit de la autoritățile din Regatul Unit.

Documentul confidențial, care includea informații personale despre subiect, presupunea o cerere spaniolă de arestare și extrădare a unui politician catalan din Marea Britanie care ocupa un post academic la o universitate scoțiană. Borrell a șters tweet-ul și documentul, dar nu înainte ca acesta să fi fost fotografiat de un europarlamentar catalan, Diana Riba i Giner, care a cerut fără succes ca Borrell să fie eliminat din postul pe care, încă, nu-l ocupase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel