Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, va fi înlocuit, cel mai probabil după alegerile europarlamentare de anul viitor, dar va fi greu de egalat ca autor de gafe diplomatice. A făcut greșeli grave la Moscova sau la Bruxelles și s-a remarcat prin excese impardonabile în postările pe Twitter, scrie POLITICO.eu.
Eliberarea postului de Înalt Reprezentant al UE de către Borell, care nu mai are șanse de a fi reconfirmat, lasă loc liber pentru o altă personalitate politică din țările membre, apărând speculații că președintele Klaus Iohannis ar putea prelua această funcție, care nu vizează doar politica externă a blocului comunitar ci și politica de securitate. Alegerile europarlamentare au loc la jumătatea anului, după care încep negocieri pentru stabilirea componenței Comisiei, Înaltul Reprezentant începându-și mandatul din 2025.
Revenind la prestația lui Josep Borell, jurnaliștii redacției de la Bruxelles a acestei prestigioase publicații americane nici nu insistă asupra unor gafe minore, cum ar fi criticarea propriilor trimiși ai UE pentru că raportează prea târziu Bruxelles-ului, sau felicitarea Ecuadorului pentru ”organizarea de alegeri prezidențiale pașnice”... în ciuda faptului că unul dintre candidați a fost asasinat.
Cea mai umilitoare greșeală a lui Borell pentru poziția blocului comunitar este reprezentată, însă, de incidentul cu Serghei Lavrov, din 2021. Înaltul Reprezentant al UE s-a întâlnit cu ministrul de Externe al lui Putin, cu puțin înainte ca Rusia să lanseze invazia în Ucraina. Borell a rămas fără reacție, la conferința de presă comună, când Lavrov a profitat de transmisia în direct pentru a critica Uniunea Europeană, despre care a susținut că nu e un partener de încredere. Lavrov a râs de concluziile Occidentului în ancheta privind otrăvirea lui Alexei Navalni și a continuat prin îndepărtarea unor diplomați UE din Rusia.
O altă gafă de cinci stele, sau mai degrabă cinci palme peste frunte, este incidentul de securitate, când Borell a dezvăluit informații confidențiale și extrem de sensibile presei mondiale. La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Borrell a anunțat că Uniunea Europeană va furniza Kievului avioane de luptă, adăugând că unele țări UE au „tipurile de avioane” de care Ucraina avea nevoie pentru a evita agresiunea rusă. Kievul cerea insistent avioane F-16, pentru a putea răspunde agresiunii rusești.
Diplomații și oficialii UE au fost revoltați că Borrell a anunțat public planul, care a fost discutat cu ușile închise și se afla încă într-un stadiu incipient. Ulterior, Borrell a încercat să dea înapoi, spunând că UE nu are suficienți bani pentru a plăti pentru acele avioane de război. Dar porumbelul scăpase...
Dacă lui Lavrov nu a putut să-i dea replica, Borell a jignit restul țărilor lumii, unele dintre acestea aliate ale Vestului. Nici chiar Viktor Orban, lider iliberal și ultranaționalist, nu ar fi riscat să spună așa ceva, consideră POLITICO.
Borell a sugerat că țările de pe alte continente sunt ”o junglă” care ar putea invada Europa. În octombrie 2022, Borrell a stârnit indignare încă o dată când a comparat Europa cu o „grădină” și a numit restul lumii „junglă”.
„Da, Europa este o grădină, noi am construit o grădină. Totul funcționează”, a spus el. „Majoritatea din restul lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina.”
Acest comentariu cu tentă rasistă a fost critica de lideri politici din întreaga lume, care i-au reproșat Înaltului Reprezentant al Comisiei că o astfel de comparație este „nepotrivită” și „colonialistă”. Borrell a îngăimat câteva scuze, spunând că a fost interpretat greșit.
Dar a continuat să gafeze, cea mai recentă afirmație nepotrivită fiind făcută chiar în această săptămână, când Spania a câștigat Campionatul de fotbal feminin. Joseph Borrell a spus că este foarte mulțumit că femeile din Spania „învață să joace fotbal la fel de bine ca bărbații”, într-o comparație stridentă cu victoria echipei masculine a Spaniei din 2010 la Cupa Mondială. Condescendența Înaltului Reprezentant a declanșat acuzații de sexism și a înfuriat activiștii pentru egalitate de gen.
Bruxelles-ul a dat mai multă importanță jocurilor politice care l-au adus pe Borell la conducerea diplomației europene, decât evidențelor, căci seria gafelor a fost începută de Înaltul Reprezentant chiar înainte de a fi instalat în funcție. Chiar în timp ce se pregătea să-și ia în primire postul de Înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Borrell le-a dat colegilor o mostră de competență. În noiembrie 2019, din poziția sa de ministru de externe spaniol, Borrell a trimis pe Twitter un document sensibil legat de extrădare, primit de la autoritățile din Regatul Unit.
Documentul confidențial, care includea informații personale despre subiect, presupunea o cerere spaniolă de arestare și extrădare a unui politician catalan din Marea Britanie care ocupa un post academic la o universitate scoțiană. Borrell a șters tweet-ul și documentul, dar nu înainte ca acesta să fi fost fotografiat de un europarlamentar catalan, Diana Riba i Giner, care a cerut fără succes ca Borrell să fie eliminat din postul pe care, încă, nu-l ocupase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News