Găgăuzia preia modelul Transnistriei. Bașcana Evgenia Guțul, vizită la Moscova, unde a criticat Republica Moldova

Facebook Eugenia Guțul
Facebook Eugenia Guțul

Bașcana Găgăuziei acuză Chișinăul de represiuni la Moscova, oficialii ruși critică politica "rusofobă" a Republicii Moldova

Evgenia Guțul, bașcana(Denumirea funcției de guvernator al Găgăuziei.) Găgăuziei, a stârnit controverse după vizita sa la Moscova, unde a declarat că "Chișinăul încalcă drepturile locuitorilor Găgăuziei". Afirmațiile sale au fost preluate de presa rusă, care a criticat politica "rusofobă" a Republicii Moldova.

Într-o știre publicată de agenția de presă RIA Novosti, Guțul este citată spunând că "din păcate, acum, în Găgăuzia, drepturile noastre sunt oprimate de autoritățile centrale. Acest lucru depășește toate frontierele". Bașcana a solicitat deschiderea accesului pe piața rusă pentru producătorii agricoli găgăuzi, menționând Rusia ca "partener" al regiunii.

Valentina Matvienko, președinta Consiliului Adunării Federale a Rusiei, s-a alăturat criticilor la adresa Chișinăului, calificând cursul politic al țării drept "rusofob". Matvienko a susținut că actualii lideri de la Chișinău urmează un curs impus de Occident, care nu corespunde intereselor naționale ale Republicii Moldova.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată declarațiile Eugeniei Guțul. Vizita bașcanei la Moscova și acuzațiile sale de represiune au provocat critici în rândul societății civile și a experților politici din Republica Moldova, care o acuză de extremism și de subminarea integrității țării.

Vizita Eugeniei Guțul la Moscova a avut loc pe 1 martie. Aceasta s-a întâlnit cu Valentina Matvienko, președinta Consiliului Adunării Federale a Rusiei, și cu alți oficiali ruși. Guțul a scris pe rețelele sociale că "Rusia rămâne partenerul nostru", dar nu a menționat acuzațiile de încălcare a drepturilor locuitorilor din Găgăuzia.

 Declarațiile Eugeniei Guțul la Moscova pot fi interpretate ca o încercare de a obține sprijinul Rusiei pentru autonomia Găgăuziei. Acuzațiile sale de represiune pot tensiona relațiile dintre Chișinău și Comrat, dar și cu Moscova, relatează Agora.md.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel