Cea de-a 50-a ediţie a galei anuale Daytime Emmy Awards a devenit cea mai recentă ceremonie televizată care a fost afectată de greva scenariştilor americani, informează DPA.
National Academy of Television Arts & Sciences (NATAS), care organizează acest eveniment anual, a anunţat marţi că show-ul din acest an, programat iniţial pe 16 iunie, va fi amânat.
Gala premiilor Emmy dedicate artelor creative şi stilului de viaţă, programată pe 17 iunie, va fi la rândul ei amânată până la încheierea grevei declanşate de Sindicatul scenariştilor americani (WGA).
Daytime Emmy Awards nu este însă prima ceremonie de premiere ce a fost afectată de această grevă, care a început pe 2 mai.
Transmisiunea televizată a galei MTV Movie & TV Awards 2023 a fost anulată după ce prezentatoarea sa, actriţa Drew Barrymore, şi artişti de renume de la Hollywood au anunţat că îşi anulează participarea în semn de solidaritate cu scenariştii aflaţi în grevă. În locul ceremoniei, organizatorii au difuzat câteva secvenţe preînregistrate.
Luni, WGA a anunţat că nu intenţionează să picheteze clădirea în care ar trebui să se desfăşoare gala Tony Awards 2023, pe 11 iunie. Anunţul ar putea să îi permită ceremoniei, care celebrează cele mai bune producţii şi interpretări teatrale de pe Broadway, să se desfăşoare totuşi într-un format modificat, "care se conformează unor solicitări specifice formulate de WGA", scrie Agerpres.
Preşedintele american Joe Biden "speră" că scenariştilor aflaţi în grevă la Hollywood li se va propune rapid un acord "echitabil", a spus luni la Casa Albă, citat de AFP.
"Sper sincer că greva scenariştilor de la Hollywood îşi va găsi o rezolvare şi că scenariştilor li se va oferi cât mai curând posibil acordul echitabil pe care îl merită", a declarat Joe Biden înaintea unei proiecţii în onoarea comunităţii asiatice din Statele Unite.
Democratul de 80 de ani, candidat la propria succesiune, nu s-a exprimat până în prezent în legătură cu acest conflict social, el care nu ratează nicio ocazie de a-şi aduce sprijinul revendicărilor sindicale.
Mii de scenarişti americani de televiziune şi film au început o grevă pe 2 mai din cauza eşecului negocierilor cu principalele studiouri şi platforme online, în special în ceea ce priveşte creşterea remuneraţiei acestora.
De asemenea, cer garanţii minime pentru a beneficia de locuri de muncă stabile şi de o cotă mai mare din profiturile generate de creşterea difuzărilor în streaming.
Această mişcare socială are un impact imediat asupra anumitor programe de televiziune, iar pe termen lung asupra serialelor şi filmelor programate pentru lansare în acest an.
Ultima mişcare socială majoră de la Hollywood datează de la greva scenariştilor care a paralizat industria audiovizualului american în 2007-2008. Conflictul de 100 de zile a costat industria două miliarde de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu