Covid-19 nu a iertat nici cele mai puțin dezvoltate țări ale lumii cum ar fi Cambodgia.
Conform The Diplomat, o creștere uriașă a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus de la jumătatea lunii aprilie i-a închis pe cambodgieni în case. Guvernul a interzis la acele momente circulația pe timp de noapte, după ce deja pusese lacăt pe cârciumi și comercializarea alcoolului.
Granițele dintre cele 24 de provincii ale țării sud-asiatice cu 15,5 milioane locuitori au fost la rândul lor păzite bine de autorități, iar cei care voiau să încalce limitarea circulației puteau primi pedepse cu închisoarea. Autoritățile au promis redeschiderea parțială din 24 mai.
În Cambodgia, luna trecută a adus carantinarea focarelor de Covid-19, la o scară care începea de la mărirea unor străzi și se extindea la orașe întregi. Varianta dominantă care a făcut ravagii în Cambodgia a fost cea britanică, B.1.1.7.
„Accept să fiu numit dictator, dar voi fi admirat pentru că am protejat viețile poporului meu”, a transmis premierul Hun Sen, după ce a anunțat că cei care încalcă măsurile de restricție riscă până la 20 de ani de închisoare. „Cei care încalcă măsurile Covid-19 trebuie condamnați”, a adăugat el.
Tot la închisoare puteau ajunge și persoanele care aveau un test pozitiv la boală și refuzau tratamentul medical sau se ascundeau de autorități. În plus, o altă măsură dură împotriva pandemiei a fost aceea de a da afară toți funcționarii publici, soldații și magistrații care refuză vaccinarea împotriva Covid-19.
Organizația Națiunilor Unite (ONU) și-a transmis îngrijorările legate de severitatea măsurilor de restricție, spunând că unele, printre care și publicarea detaliilor private ale pacienților, pot încălca drepturile fundamentale ale omului.
„Suntem îngrijorați că măsurile administrative și penale, mai ales sentințele exagerate la închisoare și amenzile usturătoare, par a fi disproporționate și fără fundament”, au transmis experții la acel moment.
Țara a fost lăudată în prima parte a pandemiei pentru cât de bine a gestionat criza, după ce a impus timpuriu distanțarea socială, portul măștii și închiderea granițelor. Totuși, al treilea val de infectări a venit după ce două femei din China au încălcat carantina după ce au mituit un gardian și au petrecut în cluburile de noapte din capitala Phnom Penh.
De atunci, numărul de cazuri a crescut la 4.696, iar 33 de persoane au murit, ținând cont că până pe 20 februarie 2021, țara avea doar 484 de cazuri și nicio fatalitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu