Marocul a fost afectat de un cutremur masiv, cu magnitudinea de 6,8 pe scara Richter. Sunt deja peste 2000 de morţi.
Marocul îşi plânge morţii în urma seismului devastator produs în noaptea de vineri spre sâmbătă la sud-vest de oraşul Marrakech, în care şi-au pierdut viaţa peste 2.000 de persoane, potrivit ultimului bilanţ oficial, relatează duminică AFP.
Seismul cu magnitudinea de 7, conform Centrului Marocan pentru Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (6,8 conform Serviciului Seismologic American), este cel mai puternic înregistrat vreodată în Maroc. Cutremurul s-a soldat cu cel puţin 2.012 de morţi şi 2.059 de răniţi, dintre care 1.404 sunt în stare foarte gravă, a anunţat sâmbătă seara Ministerul de Interne.
Provincia Al-Haouz, unde a fost localizat epicentrul cutremurului, este cea mai îndoliată, cu 1.293 de morţi, urmată de provincia Taroudant cu 452 de morţi. În aceste două zone situate la sud-vest de oraşul turistic Marrakech, sate întregi au fost distruse de cutremur.
"Am pierdut totul", se plânge Lahcen, un locuitor al satului Moulay Brahim, a cărui soţie şi patru copii au murit în cutremur.
În acest sat cu circa 3.000 de locuitori, Bouchra îşi şterge lacrimile cu o eşarfă în timp ce priveşte bărbaţii care sapă morminte.
"Nepoţii vărului meu sunt morţi", a spus ea, înainte de a adăuga: "Am văzut cu ochii mei distrugerile seismului, încă tremur. Este ca o minge de foc care a înghiţit totul în cale", a mai spus femeia.
"Toată lumea de aici şi-a pierdut familia, fie în satul nostru, fie în altă parte din regiune", a continuat ea.
Cabinetul regal a decretat sâmbătă trei zile de doliu naţional după devastatorul seism, iar liderii din întreaga lume şi-au exprimat consternarea şi au transmis condoleanţe.
Mai multe ţări, inclusiv Israel, Franţa, Spania, Italia şi Statele Unite şi-au oferit ajutorul. Chiar şi Algeria vecină, cu relaţii încordate cu Marocul, şi-a deschis spaţiul aerian, închis de doi ani, pentru zborurile care transportă ajutor umanitar şi răniţi.
Banca Mondială a anunţat că şi-a oferit întreg sprijinul pentru Maroc.
Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a alertat sâmbătă comunitatea internaţională în legătură cu importanţa ajutorării Marocului, evocând nevoi ce ar putea dura "luni sau chiar ani de zile".
"Nu este o chestiune de o săptămână sau două. Va fi nevoie de luni, chiar ani de răspuns", a atenţionat Hossam Elsharkawi, directorul regional pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
Satul Tafeghaghte, la 60 km sud-vest de Marrakech, a fost aproape complet distrus de cutremur, al cărui epicentru se află la o distanţă de aproximativ 50 de kilometri. Puţine clădiri se mai află încă în picioare.
"Trei dintre nepoţii mei (12, 8 şi 4 ani) şi mama lor sunt morţi, sunt încă sub dărâmături, nu cu mult timp în urmă ne jucam împreună", a afirmat plângând Omar Benhanna, în vârstă de 72 de ani.
În Marrakech, aleile din Mellah, vechiul cartier evreiesc, sunt pline de moloz. Zeci de oameni şi-au petrecut cea de-a doua noapte afară, temându-se că locuinţele lor deteriorate se vor prăbuşi peste ei.
Cutremurul a fost resimţit şi la Rabat, Casablanca, Agadir şi Essaouira, unde mulţi locuitori panicaţi au ieşit pe străzi în miezul nopţii, temându-se că locuinţele lor se vor prăbuşi.
La 29 februarie 1960, un cutremur a distrus localitatea Agadir, situat pe coasta vestică a ţării, făcând aproape 15.000 de morţi, adică o treime din populaţia oraşului, scrie Agerpres.
În Galeria Foto veţi vedea cum arată oraşul Marrakech după cutremur, dar şi câteva fotografii realizate în luna februarie cu acelaşi oraş, cu mult înainte de seismul devastator.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci