Galileo Galilei (1564 – 1642), un nume a cărui moștenire dăinuie și azi, după 375 de ani este probabil cel mai cunoscut reprezentant al dezvoltării științei și Renașterii. Galileo s-a născut în data de 15 februarie 1564.
Fizician, matematician, astronom și filosof italian, Galileo a jucat un rol esențial în istorie, numele lui fiind asociat cu ‘’Revolutia Științifică’’.
Gânditorul italian este cel care stabileste pentru întâia oară legea gravitației universale.
Însă un eveniment ce va schimba întreaga ‘’imagine astronomică” se petrece spre sfârșitul lui 1609, când Galileo Galilei află de existența pe piață a unor obiecte ciudate, formate dintr-un tub și sticlă, aduse din Olanda și vândute pe post de jucării.
Galileo achiziționează obiectul respectiv și începe să îl folosească ca instrument de observare. Este un moment esențial în dezvoltarea științei moderne, fiind pentru prima oară când telescopul este utilizat cu adevărat în sens științific.
Galileo Galilei, părintele astronomiei
El realizează cu ajutorul telescopului că în jurul Pământului corpurile nu au o sferă perfectă, așa cum susținea Biserica.
Dovedește prin experimente științifice teoriile lui Copernic și stabilește regulile gravitației universale.
Cu toate acestea, pentru ca importanța descoperirilor lui Copernic și Galilei să fie recunoscută și admisă dincolo de cercul îngust al unei elite intelectuale va fi încă nevoie de timp. De foarte mult timp.
La mijlocul secolului al XVI-lea papalitatea a dezlănțuit ofensiva împotriva Reformei și împotriva tuturor ideilor care amenințau autoritatea Bisericii. Așa numita Contrareformă.
Era restabilit controlul Bisericii asupra activitații intelectuale prin ordinul iezuiților și Inchiziție. Așadar, Galileo Galilei nu și-a dezvoltat activitatea științifică în cel mai fericit context.
Marele savant se pronunța în favoarea teoriilor lui Copernic, și astfel a fost urmărit de două ori de Inchiziție.
Galileo Galilei contestă și el teoria arstotelică și transpune matematic legile mecanicii. Descoperă legile căderii corpurilor, ale mișcării oscilatorii și ale traiectoriei proiectilelor. Publică în 1632 ‘’Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii’’, lucrare în care se confruntă un adept al lui Aristotel și doi copernicieni, și care se încheie prin punerea în dificultate al adeptului sistemului aristotelic.
”E pur si muove”
Lucrarea atrage rapid atenția Inchiziției romane, iar Galileo este acuzat că a contrazis învățătura biblică prin teoria potrivit căreia Soarele ocupă poziția centrală și nu Pământul. Ideea că Pământul nu stă nemiscat în centrul Universului era considerată eretică.
El este găsit vinovat și condamnat în 1633, dar își va renega public ipoteza heliocentrică reușind astfel să își salveze viața. Nașterea mentalității științifice se loveste de concepțiile dogmatice ale clasicismului Contrareformei, preocupată să înlăture cea mai mică urmă de erezie.
Rămâne însă celebra legendă a frazei rostite în șoaptă de Galileo Galilei la finele procesului în care și-a renegat lucrarea: ‘’e pur si muove’’ – ‘’și totuși se mișcă ‘’.
Condamnat ca prizonier în propria casă pentru tot restul vieții, Galileo completează legile mișcării.
Era convins că Pământul se miscă, iar noi nu suntem conștienți de mișcarea sa din simplu motiv că ne mișcăm împreună cu el. Nu a putut totuși explica ce forță ne ține fixați pe suprafața lui. Teoria va fi mai târziu dezvoltată și demonstrată de Isaac Newton prin celebra sa ‘’lege a gravitației”.
Galileo moare la 8 ianuarie 1642 la vârsta de 78 de ani.
Moștenirea lui Galileo în Uniunea Europeană
Odată cu mișcarea revoluționară reprezentată de Reformă, dezvoltarea științei a fost inevitabilă. Umanismul a fost principalul factor care a condus la devoltarea gândirii moderne.
Dictatura spirituală a Bisericii s-a lovit puternic de o gândire liberală, o gândire modernă care a născut și conceptul de libertate de exprimare.
Căderea Bisericii în capcana ispitelor nu a rămas fără ecou. Toată corupția, desfrâul, decăderea papalității într-un abis de imoralitate au condus la inevitabilul fenomen al Reformei.
Baza pe care s-a clădit acest fenomen a reprezentat-o gândirea umanistă care a fost prinsă la mijloc în acest crud război.
Umaniștii au fost primii care au deschis ușa spre un mod critic de a gândi, spre un mod care îți oferă oportunitatea de a înțelege și a pune în practică toate fenomenele naturii. Spre observație, iar nu de puține ori au plătit prețul suprem.
Galileo Galilei este simbol al acestui curent. Un stindard al umanismului, dezvoltării științei și al alternativei într-o perioadă a dogmelor.
Astăzi, Europa face un pas important în istoria sa, prin programul ”Galileo”. Lansarea satelitului Galileo, Europa face un pas important spre propriul sistem inteligent de navigaţie prin satelit.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News