După editorialul din Gândul, în care Cristian Tudor Popescu explica argumentele favorabile pedepsei cu moartea, ziarul a făcut o analiză a argumentelor pro şi contra introducerii pedepsei. Concluziile analizei nu converg cu argumentele lui CTP, principala piedică fiind cea legală. În Europa pedeapsa cu moartea a fost abolită, iar introducerea unei astfel de măsuri din partea României ar însemna o izolare totală de restul statelor europene şi mai ales ar intra în contradicţie cu legilaţia europeană.
Principalul argument în favoarea pedepsei cu moartea, care reiese şi din editorialul lui Cristian Tudor Popescu, este că ar avea un efect preventiv, adică un puternic impact psihologic asupra oamenilor care ar vrea să comită actele sancţionate cu moartea.
Gândul a citat mai multe studii efectuate în SUA, unde pedepsa cu moartea încă este valabilă în 34 din cele 50 de state. Concluziile arată că o astfel de prevedere legislativă nu are efectul dorit, criminalii nefiind influenţaţi în mod decisiv.
În Europa, în fostul bloc comunist, ultima ţară care a renunţat la pedeapsa cu moartea a fost Polonia, în 1999, iar Malta este cel din urmă stat european care a abolit sentinţa capitală, în anul 2000, aceasta fiind una dintre condiţiile pentru a putea adera la Uniunea Europeană. Ultima execuţie care a avut loc în Europa a fost efectuată în martie 2010, în Belarus. De atunci, nimeni nu a mai primit pedeapsa cu moartea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu