Gânduri bune de la Parlamentul European: România merită o decizie pozitivă în acest an privind aderarea la Schengen

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Avem spijinul total al Parlamentului European în demersul pentru aderarea la Schengen.

România aşteaptă şi merită o decizie pozitivă în timpul preşedinţiei spaniole a Consiliului Uniunii Europene cu privire la extinderea spaţiului Schengen, a declarat marţi preşedintele Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, care s-a arătat optimistă în legătură cu intrarea ţării noastre şi a Bulgariei în spaţiul european de liberă circulaţie.

Nu doar că aşteptaţi această decizie, ci o şi meritaţi încă din 2011. /.../ Parlamentul (European) şi-a făcut datoria şi, dacă va trebui să mai facem ceva pentru a identifica ce mai avem de făcut, o vom face. Majorităţile există, nu e nicio problemă în ceea ce ne priveşte. Cred, aşadar, că vom reuşi să găsim o soluţie. Avem aşteptări înalte de la această preşedinţie (spaniolă a Consiliului UE, n.red.) pentru a încerca să lucreze cu colegii austrieci şi cu alţii, dacă există alte ţări unde continuă să existe întrebări şi cred că aceste întrebări îşi pot primi răspunsurile, a declarat Metsola într-un interviu organizat de European Newsroom pentru agenţiile implicate în acest proiect media european, la sediul PE din Bruxelles, potrivit Agerpres.

Metsola e de partea noastră

Bulgaria şi România aspiră la statutul de membri ai spaţiului Schengen, însă Austria şi Olanda au blocat o decizie favorabilă în cadrul Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) din decembrie anul trecut. Motivul invocat a fost controlul considerat insuficient asupra fluxurilor de migranţi. În timp ce aderarea Bulgariei a fost blocată de către Olanda şi Austria, în cazul României, opoziţia a venit doar din partea Vienei.

Eram în Consiliu şi îmi amintesc fiecare Consiliu European, cu acest punct ce era prezentat de preşedintele dumneavoastră, care spunea: 'Ceea ce merită concetăţenii mei ar trebui să obţină'. Am fost la Bucureşti la două zile după non-decizia de la Consiliul (JAI din decembrie 2022, n.red.). Nu puteam să îi privesc în ochi pe aceşti tineri. Aşadar, sper, sper, mă aştept şi sper că vom avea o decizie care să fie acceptabilă. Am vorbit cu preşedintele şi cu prim-ministrul, atât cu precedentul, cât şi cu cel actual, domnul Ciolacu, pentru a găsi o soluţie, a spus Metsola.

În discursul anual privind starea Uniunii Europene, susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg la începutul acestei luni, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen "fără nicio întârziere".

În cursul acestui an, Olanda a început să transmită semnale diplomatice că ar putea renunţa la veto-ul împotriva Bulgariei, ceea ce ar lăsa Austria izolată în UE pe acest subiect. Unul dintre motive a fost implementarea unei reforme semnificative a sistemului judiciar în Bulgaria, iar un alt aspect a vizat decizia Comisiei Europene de a încheia Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în cele două ţări vecine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel