Garanțiile de pace ale lui Putin, speranțe deșarte. Chirieac, răspuns la întrebarea „Ce se va întâmpla în momentul în care războiul se va termina?”

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

La aproape un deceniu de la anexarea Crimeei și la peste doi ani de la declanșarea invaziei depline în Ucraina, conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina rămâne un subiect fierbinte pe scena geopolitică internațională. În timp ce Kievul continuă să solicite sprijin militar pentru a-și recâștiga teritoriile, inclusiv Crimeea, analiștii dezbat perspectivele de pace și implicațiile pe termen lung pentru securitatea europeană. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre posibilele evoluții ale conflictului și despre rolul pe care Statele Unite și aliații lor îl vor avea în configurarea viitorului regiunii.

În urmă cu peste 10 ani, într-o invazie la scală largă care a declanșat multe ecouri la nivel internațional, Federația Rusă anexa în mod ilegal peninsula Crimeea, parte din Ucraina, după o revoltă care a dus la plecarea preşedintelui ucrainean aliat al Federației Ruse de atunci.

La mai bine de doi ani şi jumătate de la lansarea invaziei depline în Ucraina, în februarie 2022, forţele ruse controlează aproape 20% din teritoriul ucrainean. 

Zelenski a spus în repetate rânduri că pacea nu poate fi stabilită până când nu sunt expulzate toate forţele ruse şi nu sunt returnate toate teritoriile capturate de Moscova, inclusiv Crimeea.

"Planul său de victorie" prezentat luna trecută menţine această prevedere, precum şi o invitaţie ca Ucraina să adere la NATO, invitație denunţată de mult timp de Federația Rusă.

Ucraina a solicitat arme moderne de la Statele Unite, precum şi autorizaţia de a le folosi pe ţinte ruseşti, dar nu a cerut niciodată desfăşurarea forţelor americane pe teritoriul său.

Însă ce se va întâmpla în momentul în care războiul se va termina? Bogdan Chirieac, analist politic DC News, oferă câteva piste posibile.

2. FOTO: Ager... (zelenski_45586700.jpg)

Avem mai multe motive de îngrijorare

"Când va fi vremea negocierilor pentru pace, nu trebuie să ne gândim ce garanții dă Putin peste o săptămână. Ci trebuie să ne gândim ce garanții dă peste cinci ani sau peste zeci de ani. Sau ce garanții dă următorul, de după Putin.

Rusia și-a revenit din pumni. Deci ei erau praf absolut din toate punctele de vedere. De altfel, doar ei vând materii prime ca să se înarmeze.

Acum inclusiv tehnologic s-au ridicat și, dacă se păstrează la același nivel de creștere tehnologică (grație Chinei care este superioară tehnologic), avem toate motivele de îngrijorare.

Noi suntem în NATO, și pentru noi ar fi senzațional să rămână Ucraina în granițele actuale (măcar astea care sunt acum) ca să nu avem graniță cu Federația Rusă", spune Bogdan Chirieac, prezent în studioul România TV.

4. Foto: Ager... (trump-zelenski_86448300.jpg)

Importanța răspunsului pe care-l va da SUA

"Odesa este esențială. Dacă Rusia le ia litoralul ucrainean al Mării Negre, deci dacă le ia ieșirea de la Marea Negră, Ucraina devine nerelevantă economic. Totuși, nu cred că a abandonat această ieșire Putin (...). Marea Negră are două ieșiri: una în Turcia (strâmtorile Bosfor și Dardanele), a doua ieșire în Dunăre.

Rușii vor să aibă și ei acces pe Dunăre. Dunărea are un statut aparte, de autostradă navală cu statut internațional special, cu zonă liberă, cu zonă de protecție, de trecere și așa mai departe.

Dacă Rusia închide Bosforul și Dardanele, Dunărea e foarte greu să o închizi în partea asta. Deci din punct de vedere strategic, Putin nu s-a schimbat în opțiunile pe care le face.

Să vedem ce va face Donald Trump", conchide Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel