Influența rusă în Franța este sistemică și sofisticată. Una dintre caracteristicile sale remarcabile este Kremlinul care beneficiază de sprijinul unor foști ofițeri militari francezi de rang înalt - în special generali și foști oficiali de informații. Politicienii pro-ruși includ foști președinți și prim-miniștri.
Publicitate
Un nou raport intitulat "Revelarea Influenței Ruse în Europa" a identificat 83 de voci active pro-Kremlin în cadrul sferelor militare, politice, media și diasporei franceze. Acest lucru evidențiază diversele forme ale influenței ruse în politicile și societățile europene.
Raportul analizează informații disponibile public despre influencerii Rusiei în media, platformele digitale, partidele politice, grupurile de afaceri și grupurile de lobby. În total, au fost identificați 360 de lobbyiști pro-ruși în Germania, Franța, Italia și Ucraina, care încearcă să submineze sancțiunile împotriva Rusiei și sprijinul pentru Kiev, notează Euromaidanpress.
Datorită acestei cercetări, Euromaidan Press poate evidenția cazuri-cheie de influență rusă în Franța pentru a crește conștientizarea publică și rezistența. Aceasta completează acoperirea anterioară a rețelelor germane, unde au fost identificați 133 de agenți ruși.
Printre instrumentele cheie pe care Rusia le utilizează pentru a exercita influență în Franța, se remarcă următoarele:
Din momentul sosirii unor valuri de emigranți ruși în anii 1920, fugind de revoluțiile din 1917, Kremlinul a căutat să valorifice această comunitate în cadrul elitei politice și culturale franceze pentru a fi simpatizanți cu interesele ruse. Mulți au devenit figuri importante în cultura și afacerile franceze, facilitând legăturile dintre firmele franceze și piețele rusești.
"Comunitatea 'veche' de emigranți joacă un rol substanțial", a spus Oleksiy Nabozhniak, unul dintre co-autorii raportului, pentru Euromaidan Press. "Rușii tind să se adune 'în mijlocul lor.' Astfel de emigranți sunt de obicei fundamentul comunităților locale, enoriași ai filialelor bisericilor ruse, deși sunt complet integrați în societatea franceză."
Partidul de extremă dreaptă Rassemblement National (fostul Front Național) are legături bine stabilite cu Rusia. Cu toate acestea, legăturile Moscovei cu Les Républicains, partidul tradițional de centru-dreapta al Franței, ar putea fi cele mai importante. Are un bloc pro-rus care include fostul președinte Nicolas Sarkozy și fostul prim-ministru François Fillon.
Prin reconcilierea din 2007 dintre Patriarhia Moscovei și Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Rusiei, Rusia a recâștigat controlul asupra parohiilor de emigranți. Deschiderea Centrului Spiritual și Cultural Ortodox Rus, cu o suprafață de peste 4.200 de metri pătrați în centrul Parisului, demonstrează că Rusia a ales Franța pentru a-și arăta puterea reînnoită în Europa de Vest.
Atât în Rusia, cât și în Franța, o viziune comună "suveranistă" pune în prim plan interesele naționale în detrimentul Uniunii Europene și organismelor globale. Acest lucru se manifestă prin preferințe pentru economie protecționistă, opoziție față de imigrație și respectarea normelor tradiționale de gen/sexualitate. În timp ce stânga franceză respinge aspectele culturale, aceasta este de acord cu criticiile Moscovei la adresa dominării politice a UE și a comerțului globalizat.
Liderul partidului Rassemblement National, Marine Le Pen, a repetat punctele de vedere ale Kremlinului cu privire la Ucraina atât înainte, cât și după invazia Rusiei din 2022. O anchetă parlamentară franceză a descoperit o influență rusă prelungită în politica lui Le Pen - de la membrii partidului care legitimează anexarea Crimeei până la dovezi ale finanțării de către Moscova a creșterii mișcării sale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu