Gardienii Revoluției din Iran renunță la orice tip de dispozitiv de comunicare după exploziile din Liban - surse Reuters

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol mai multe despre decizia luată de Gardienii Revoluției din Iran cu privire la dispozitivele de comunicare.

Corpul de elită al Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC) a ordonat tuturor membrilor să nu mai folosească niciun tip de dispozitiv de comunicare, după ce mii de pagere și walkie-talkie-uri folosite de aliații Hezbollah în Liban au explodat în atacuri mortale săptămâna trecută, au declarat pentru Reuters doi înalți oficiali iranieni din domeniul securității.

Unul dintre oficialii de securitate a declarat că este în curs o operațiune pe scară largă a IRGC pentru a inspecta toate dispozitivele, nu doar echipamentele de comunicații. El a spus că majoritatea acestor dispozitive au fost fabricate artizanal sau importate din China și Rusia.

Iranul a fost îngrijorat de infiltrarea agenților israelieni, inclusiv a iranienilor aflați pe statul de plată al Israelului și a început deja o investigație amănunțită a personalului, care vizează membrii de rang mediu și înalt ai IRGC, a adăugat oficialul, care a beneficiat de protecția anonimatului.

„Aceasta include examinarea conturilor lor bancare atât în Iran, cât și în străinătate, precum și a istoricului lor de călătorie și al familiilor lor”, a declarat oficialul din domeniul securității.

Ministerele de Externe, de Apărăre și de Interne ale Iranului nu au fost disponibile imediat pentru a răspunde comentariilor făcute de oficialii de securitate pentru Reuters.

Într-un atac coordonat, dispozitive pager au fost detonate în toate bastioanele Hezbollah. De asemenea, sute de walkie-talkie-uri ale Hezbollah au explodat. Atacurile au ucis 39 de persoane și au rănit mai mult de 3000 de persoane.

Criptarea mesajelor

Libanul și Hezbollah spun că Israelul se află în spatele atacurilor.

Oficialul de securitate a refuzat să ofere detalii cu privire la modul în care forțele IRGC, care cuprind 190000 de persoane, comunică. „Pentru moment, folosim criptarea de la un capăt la altul în sistemele de mesagerie”, a declarat acesta.

Potrivit aceluiași oficial, există o îngrijorare generalizată în rândul conducerii Iranului. Oficiali IRGC au contactat Hezbollah pentru evaluări tehnice, iar mai multe exemple de dispozitive explodate au fost trimise la Teheran pentru a fi examinate de experți iranieni.

Un alt oficial iranian a declarat că principala preocupare a Republicii Islamice a fost protecția instalațiilor nucleare și de rachete ale țării, în special a celor subterane.

„Dar, începând de anul trecut, măsurile de securitate la aceste situri au crescut în mod semnificativ”, a spus el, referindu-se la măsurile sporite după ceea ce autoritățile iraniene au spus că a fost încercarea Israelului de a sabota programul de rachete al Iranului în 2023. Israelul nu a comentat niciodată acest lucru.

„Niciodată, niciodată nu a existat o securitate atât de strictă și măsuri extreme ca acum”, a adăugat el, sugerând că securitatea a fost mărită în mod semnificativ față de nivelurile anterioare după exploziile din Liban.

IRGC este o forță politică, militară și economică puternică în Iran, având legături strânse cu liderul suprem Ali Khamenei. Creat după Revoluția Islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de guvernare clerical, IRGC are propriile forțe terestre, navale și aeriene care supraveghează armele strategice ale Iranului.

Iranul își exercită influența în Orientul Mijlociu prin intermediul brațului său de operațiuni externe, Forța Al Quds, furnizând bani, arme, tehnologie și instruire grupurilor aliate: Hezbollah în Liban, Hamas în Gaza, Houthis din Yemen și milițiile din Irak.

Armata iraniană utilizează o serie de dispozitive de comunicații criptate, inclusiv walkie-talkie-uri, pentru comunicații securizate, a declarat prima sursă iraniană. În timp ce modelele și mărcile specifice pot varia, echipamentele de comunicații militare iraniene au fost adesea dezvoltate la nivel național sau achiziționate de la o combinație de furnizori locali și străini, a spus el.

Acesta a declarat că forțele armate iraniene au încetat să mai utilizeze pagere de peste două decenii.

Transmisii radio proprii

Teheranul și-a dezvoltat propriile transmisii radio de nivel militar prin intermediul industriei sale de apărare pentru a evita dependența de importurile străine, în special din cauza sancțiunilor occidentale impuse Teheranului din cauza programului său nuclear, a adăugat el.

Cu toate acestea, în trecut, Iranul a importat dispozitive de comunicații din țări precum China, Rusia și chiar Japonia.

Iranul și Israelul au fost blocate într-un război din umbră timp de decenii, cu acuzații reciproce de sabotaj și comploturi de asasinat.

Conflictul, inclusiv între Israel și Hezbollah, s-a intensificat în ultimul an în paralel cu războiul din Gaza, care a izbucnit după ce gruparea palestiniană Hamas a atacat comunități din sudul Israelului pe 7 octombrie 2023.

Iranul și Hezbollah au acuzat Israelul de asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh la Teheran și a celui mai înalt comandant militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, cu câteva ore mai devreme, în iulie. Israelul a declarat că l-a ucis pe Shukr, dar nu a confirmat că a fost în spatele morții lui Haniyeh.

Iranul nu recunoaște dreptul Israelului de a exista. Khamenei a numit anterior Israelul o „tumoare canceroasă” care „va fi fără îndoială dezrădăcinată și distrusă”.

Israelul consideră că Iranul reprezintă o amenințare existențială. De asemenea, Israelul acuză Iranul că încearcă în secret să dezvolte arme nucleare, deși Iranul neagă că ar dori să construiască o bombă nucleară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel