Organizaţia Naţiunilor Unite a primit informaţii potrivit cărora gărzile libiene au deschis focul asupra migranţilor şi refugiaţilor care încercau să scape de loviturile aeriene asupra unui centru de detenţie, transmite Reuters.
Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) a publicat joi un raport care precizează că marţi au avut loc la Tajoura, în Libia, două lovituri aeriene - una asupra unui garaj gol şi alta asupra unui hangar în care se aflau 120 de refugiaţi şi migranţi. În urma atacurilor au fost ucişi 53 de oameni, printre care şase copii. Raportul OCHA arată că 'există informaţii că după primul impact, gărzile au tras în unii refugiaţi şi migranţi, în timp ce aceştia încercau să fugă'.
Din ruinele construcţiei lovite încă se mai recuperau cadavre, deci numărul victimelor ar putea creşte, menţionează OCHA. Oricum, este cel mai tragic bilanţ făcut public după ce forţele din estul Libiei, conduse de mareşalul Khalifa Haftar, au lansat în urmă cu trei luni o ofensivă pentru cucerirea capitalei Tripoli. 'Numărul de morţi în rândul civililor aproape s-a dublat doar din cauza acestui atac', afirmă raportul OCHA, la o zi după ce oficiali ai ONU au apreciat că loviturile aeriene respective ar putea constitui o crimă de război.
În centrul de detenţie de la Tajoura, la est de Tripoli, se mai află circa 500 de persoane. Patru nigerieni urmau să fie predaţi joi ambasadei ţării lor, iar pentru 31 de femei şi copii se prevede transferul la un terminal de plecări din Tripoli al agenţiei ONU pentru refugiaţi. Tajoura se află în apropierea unei baze militare, iar în centrul de detenţie au mai fost rănite în 7 mai două persoane. Cu toate acestea, autorităţile libiene au continuat să transfere acolo migranţi şi refugiaţi, a constatat OCHA. Acolo au fost duşi şi 108 migranţi recuperaţi de paza de coastă libiană în Mediterana pe 12 mai.
Libia este unul din principalele puncte de plecare către Europa folosit de migranţii africani, care încearcă să ajungă în Italia la bordul unor ambarcaţiuni mici. Mulţi dintre ei sunt interceptaţi pe mare şi returnaţi pe coasta libiană, cu consimţământul Uniunii Europene. ONU a susţinut de mai multe ori că Libia nu este o ţară sigură în care să fie readuşi migranţii şi a cerut eliberarea şi adăpostirea acestora, fără însă a critica Italia pentru că refuză să îi primească. Organizaţia cere statelor europene să contribuie la încetarea conflictului din Libia, astfel încât migranţii să nu mai pornească în traversări periculoase ale Mării Mediterane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News