"Gaslighting" a fost declarat Cuvântul Anului 2022

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Editorul de dicţionare Merriam-Webster a numit drept cuvântul anului termenul "gaslighting"

Termenul "gaslighting", care se referă la manipularea psihologică, a devenit cuvântul anului 2022 conform versiunii dicţionarului explicativ american Merriam-Webster's Collegiate Dictionary, publicat de editura Merriam-Webster, a anunţat redactorul principal al dicţionarului, Peter Sokolowski, într-un interviu publicat, luni, de Associated Press, potrivit Rador.

Potrivit afirmaţiilor lui Sokolowski, numărul de căutări legate de gaslighting pe site-ul dicţionarului au crescut cu 1.740% în 2022, comparativ cu anul 2021. În acelaşi timp, a adăugat el, interesul ridicat pentru acest termen a rămas pe toată durata perioadei, ceea ce l-a făcut lider absolut. În dicţionarul menţionat, gaslighting este definit ca "manipularea psihologică a unei anumite persoane, de obicei pe o perioadă lungă de timp, ceea ce duce la faptul că victima începe să se îndoiască de corectitudinea propriilor gânduri, percepţia realităţii, amintirile, şi de aici confuzie, pierderea încrederii, scăderea stimei de sine, instabilitate emoţională şi mentală şi dependenţă de manipulator".

Cuvântul care a câştigat popularitate în ultima perioadă există de mult timp. Acesta este menţionat în piesa scriitorului englez Patrick Hamilton "Gaslight" în 1938. În ea, soţul îşi convinge soţia că este bolnavă mintal. Pentru a face acest lucru, el foloseşte, printre altele, lămpi cu gaz - le reduce luminozitatea, dar îşi asigură soţia că încăperea este la fel de luminoasă ca înainte. Ulterior, cuvântul gaslighting a fost folosit în practica psihologică pentru a se referi la manipulări similare.

Cum funcţionează gaslighting-ul

Sociopații utilizează metode de gaslighting foarte des. Deseori, sociopații sunt incapabili să empatizeze cu ceilalți, încalcă legi, și exploatează oameni, însă sunt mincinoși foarte convingători care își neagă în permanență greșelile. De aceea, cei victimizați de sociopați se îndoiesc de propriile percepții. Procesul de gaslighting apare și în cazul cuplurilor unde unul dintre parteneri este abuziv fizic, însă neagă în totalitate acest lucru. 

Gaslighting-ul poate fi observat în cazurile de infidelitate maritală: "Terapeuții pot contribui la amplificare stării de suferință prin interpretarea greșită a reacțiilor victimei. Soții care se folosesc de această tehnică contribuie la provocarea atacurilor de panică, căderilor nervoase și, în cazuri extreme, la sinucidere." Și în relațiile părinte-copil sunt întâlnite elemente ale procesului de gaslighting, fie părinții, fie de copiii, fie ambii folosesc minciuna pentru a altera realitatea și a-l deziluziona pe celălalt. De asemenea, acest fenomen a fost observat și la relația dintre angajații clinicilor de psihiatrie și pacienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel