Gastropareza. Factori care paralizează stomacul

Gastropareza este o afecțiune în care stomacul are nevoie de mai mult timp pentru a-și goli conținutul. Paralizia stomacului apare mai ales în neuropatia diabetică. 

Nervul vag este foarte important pentru digestie, fiindcă el este cel care controlează deplasarea alimentelor prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci când nervul vag este deteriorat sau nu mai funcționează. Mușchii stomacului și intestinele nu mai acționează cum trebuie, iar mișcarea alimentelor este încetinită sau oprită.

Diabeticii, predispuși la paralizia stomacului

Gastropareza este o afecțiune care apare frecvent la persoanele cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. La fel ca în orice tip de neuropatie, diabetul poate deteriora nervul vag dacă nivelul glicemiei rămâne ridicat pentru o perioadă lungă. Hiperglicemia poate deteriora, de asemenea, vasele de sânge care transportă oxigen și nutrienți către nervi.

Simptome

Gastropareza poate fi recunoscută prin apariția următoarelor simptome: arsuri stomacale, greață, eliminarea prin vomă a alimentelor nedigerate, senzație de prea plin chiar dacă mâncați puțin, scădere în greutate, balonare abdominală, glicemie neregulată, lipsa poftei de mâncare, reflux gastroesofagian, spasme stomacale. Aceste manifestări pot fi ușoare sau severe, în funcție de persoană.

Riscuri

Când alimentele stau prea mult în stomac, ele ajung cu întârziere în intestinul subțire, ceea ce conduce la creșterea glicemiei. În plus, dacă mâncarea stagnează în stomac, pot apărea dezechilibre la nivelul florei intestinale: înmulțirea exagerată a bacteriilor din cauza fermentării alimentelor. De asemenea, mâncarea se poate transforma în mase solide numite bezoare, care provoacă greață, vărsături și obstrucție stomacală. Aceste boluri alimentare pot fi la originea unei ocluzii intestinale. 

Recomandări de tratament și alimentație

Modificarea obiceiurilor alimentare vă poate ajuta să țineți sub control simptomele gastroparezei. Iată o serie de recomandări:

- mâncați mai puțin la fiecare masă,

- mâncați mai încet,

- nu vă întindeți în pat după masă, stați în picioare sau faceți plimbări după fiecare masă,

- evitați alimente bogate în grăsimi sau fibre (se digeră mai greu).

În cazul diabeticilor, cel mai important tratament în gastropareză este menținerea sub control a glicemiei. Medicii le pot prescrie pacienților să ia insulină mai des, să administreze insulina după masă, nu înainte, să-și verifice glicemia mai des, după fiecare masă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel